Da nesten alle stemmene var telt opp, hadde 66 prosent sagt ja til å bli EUs 28. medlemsland. Folkeavstemningen søndag var en viktig milepæl for Kroatia, 20 år etter at Balkan-staten ble anerkjent som selvstendig etter å ha brutt ut av Jugoslavia.

Oppslutningen var likevel ikke høyere enn 44 prosent. Statsminister Zoran Milanovic var glad for at folk stemte for medlemskap, men skuffet over at så mange valgte å sitte hjemme.

Forklaringen er generell misnøye med landets politikere og den økonomiske situasjonen, tror statsministeren.

— Dette er en stor dag for Kroatia, og 2013 vil bli et vendepunkt i vår historie. Jeg ser fram til at hele Europa skal bli mitt hjem, sa president Ivo Josipovic søndag.

Meningsmålinger viste på forhånd at et stort flertall av kroatene ville støtte EU-medlemskap. Medlemskapet blir likevel ikke realitet før 1. juli 2013. De siste ukene er kroatene blitt bombardert med EU-vennlig propaganda i form av avisannonser og plakater. Radio og TV har hatt en mengde programmer om saken. Også den katolske kirken har kastet seg inn for å forsikre tvilere om at den nasjonale selvbestemmelsen ikke vil bli svekket.