Kidnapperne fikk penger

Kidnapperne fikk penger og garanti om en rettferdig rettssak for fengslet stammemedlem.

FRI: Gert Danielsen er satt fri i Jemen og er i god behold etter å ha vært holdt fanget hos Al Jalal-stammen
LITE KONTROLL: Bergenseren er blitt holdt i fangenskap hos Al Jalal-stammen i Maarib-regionen, et område 17 mil øst for Sanaa der jemenittiske myndigheter har liten kontroll.
  • Magnus Aamo Holte
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Gert Danielsen (34) ble kidnappet i Jemens hovedstad Sanaa, i et veikryss midt i byens diplomatstrøk. Han ble deretter fraktet til Marib-regionen omtrent 180 kilometer unna.

Kidnapperne fra Al Jalal-stammen stilte krav om at et stammemedlem som sitter fengslet i Sanaa skulle bli løslatt. Mannen skal ha blitt arrestert etter at stammen angrep en bensintransport som kjørte gjennom Marib i fjor.

Fire soldater skal ha blitt drept i angrepet.

Ifølge Hakim Almasmari, redaktør i Jemen Post, går avtalen mellom jemenittiske myndigheter og Al Jalal-stammen ut på at det fengslede stammemedlemmet skal få en rettferdig rettergang.

Skal dekke kidnappernes utgifter

— Han har sittet nesten tre uker i fengsel, uten noen utsikter om å bli rettferdig behandlet i rettssaken, sier Almasmari.

I tillegg har den jemenittiske regjeringen gitt penger til kidnapperne. Jalal-stammen holder til i Maarib, en av de fattigste provinsene i Jemen.

Les også

Gert (34) satt fri i Jemen

— De har fått et visst beløp for å dekke utgiftene de har hatt i forbindelse med kidnappingen og de påfølgende forhandlingene, sier Almasmari.

Hans journalister jobber nå for å få ut flere detaljer om avtalen som førte til Danielsens frigivelse.

Også Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen tror det er penger inne i bildet.

— Men det kan i så fall ikke være løsepenger i ordets vanligste forstand, det er heller mer en slags erstatningssum som går til hele stammen i tråd med stammekulturen, sier Hansen til NTB.

Ifølge æreskodeksen i den jemenittiske stammekulturen, vil ikke den jemenittiske stammen ha mulighet til å gå tilbake på løftene sine uten å bli vanæret.

Partene i kidnappingssaken har aldri møtt hverandre. Forhandlingene er blitt organisert og tilrettelagt av en sjeik fra en nøytral stamme.

Urgammel tradisjon i Jemen

Denne mellommannen stiller nå som garantist for at det fengslede Al Jalal-medlemmet får en rettferdig rettergang, og at pengene blir utbetalt som avtalt.

— Sjeiken har formidlet beskjeder og løsningsforslag under forhandlingene, og det er han som stiller som garantist for at begge partene følger opp forpliktelsene de er blitt enige om, sier Jemen-forsker Fernando Carvajal, som befinner seg i Sanaa.

En sjeik har ingen politisk eller religiøs autoritet, og hans viktigste oppgave er å løse konflikter mellom stammer og sentralregjeringen i Jemen, slik som den Gert Danielsen havnet ufrivillig midt oppi.

Kidnapping er en urgammel tradisjon i landet, og det finnes en rekke uskrevne regler for hvordan slike situasjoner skal løses på en fredelig og ikkevoldelig måte.

Flere kilder har i løpet av de siste 11 dagene opplyst overfor BT at Danielsen er blitt godt behandlet, fått god mat og drikke og har hatt tilgang til datamaskin.

— Han har vært ansett som en gjest hos stammen, dog en ufrivillig gjest, sier Carvajal.

UD nekter å ha bistått

Etter det NTB erfarer har representanter fra norske myndigheter vært i Jemen og samarbeidet med jemenittiske myndigheter for å få løslatt Danielsen.

Det avviser UDs pressevakt, Svein Michelsen.

— Norske myndigheter har ikke deltatt i forhandlingene for å få Danielsen frigitt. Forhandlingene er ført av FN og jemenittiske myndigheter, sier han.

Men en talsmann for FN i Jemen antyder at Norge har hatt en finger med i prosessen.

— Vi er takknemlige for det nære samarbeidet med og den støtten vi har fått fra norske myndigheter, sier Jens Tøyberg-Frandzen, koordinator ved FNs kontorer i Sanaa, i UNDPs pressemelding.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Siktede var i kontakt med islamist som oppfordret til drap på homofile

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. 16-åring skal ha satt fyr på traktor

  4. Fanakorps tok NM-gull

  5. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet

  6. – Unødvendig med mer bråk mellom Branns to topplag