Dommeren: - French drepte Moland på cella

Dommer Serge Kabondo sier det er bevist at Joshua French drepte Tjostolv Moland på cella i fengselet i Kongo.

I RETTEN: Joshua French og hans lokale forsvarer Marie André Mwila Kayembe under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Ifølge dommen, som leses opp i rettstribunalet i Kinshasa, ble Moland bedøvet og drept med et rep inne på French og Molands celle. Kun French kan ha drept ham, sier dommeren.

— Moland ble kvalt der han hadde drukket sin vodka, sier dommer Kabondo.

Dommeren sier Moland ble funnet fullt påkledd, til tross for at han skal ha gått og lagt seg i undertøyet.

— Etter at Moland hadde drukket vodka, hadde French allerede kontrollen over ham. Teorien om selvmord kan utelukkes, sier dommer Serge Kabondo.

Motstridende rapporter

Mens den norske sakkyndige rapporten konkluderer med selvmord, sier de kongolesiske sakkyndige at Moland døde som følge av kvelning etter å ha blitt bedøvet.

Dommeren sier at de to rapportene ikke motsier hverandre, men at Moland både kan ha drukket alkohol, som den norske rapporten skriver, og at han kan ha hatt benzodasepiner i kroppen, slik den kongolesiske rapporten konkluderer.

— De norske sakkyndige nevnte at de hadde funnet spor av kjemiske stoffer, men ikke i store nok mengder til å ha kunnet dope ned offeret. De kongolesiske sakkyndige har forklart at alkohol og dette stoffet forsterker hverandre. Moland var døddrukken, og kunne ikke gjøre annet enn å sove, sier dommeren.

Påstand om livstid

Klokken 13.30 ble retten satt i den militære domstolen i Kinshasa. Dommer Kabondo gikk først gjennom Frenchs personalia, leste opp forsvarets påstander og gikk så videre til å lese opp dommen.

Aktor har lagt ned påstand om at French må dømmes under formildende omstendigheter til livstid i fengsel. Forsvarets påstand er at French må frikjennes.

Det er ventet domsavsigelse når Kabondo er ferdig med sin gjennomgang av de faktiske opplysningene i saken. Dommeren velger å omtale Tjostolv Molands død som selvmord, men hadde ved 16.30-tiden ennå ikke kommet til dommerpanelets konklusjon.

I rettslokalet sitter Joshua French, som er tiltalt for å ha drept Moland. Frenchs mor Kari Hilde French er til stede i salen. Det er også Frenchs kongolesiske forsvarer Marie André Mwila, advokat Marius André Graasvold og Utenriksdepartements spesialutsending Kai Eide. Den britiske konsulen Edward Roberts og psykiater Lavrantz Kyrdalen er også til stede.

Dommen skulle ha falt flere ganger tidligere, men er stadig blitt utsatt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Det kommer en dag hvor det skjer en alvorlig ulykke om dette fortsetter

Advarer om ukultur på Haakonsvern.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. BA: Alle ansatte hos kommune­overlegen har sagt opp

  2. Her får de betalt for å holde åpent

  3. Rune er i jobb, mens konen bor på sykehjem: – Enorme kontraster

  4. Dommerne skulle avgjøre saken. Så kom et nytt DNA-bevis.

  5. Verdensmesteren bor i en ombygget container. Tett på naturen for 500.000 kroner.

  6. Bekrefter at han fikk sparken