Flere tusen flyktninger til Tyskland

Denne familien er tre av opptil 10.000 flyktninger som forventes å komme inn i Tyskalnd lørdag.

TIL TYSKLAND: En liten familie kommer til togstasjonen i Nickelsdorf i Østerrike for å ta et tog videre til Tyskland.
OVER: Folk tar seg over grensen mellom Ungarn og Østerrike.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Tyskland forbereder seg på at opptil 10.000 flyktninger og migranter vil ankomme landet i løpet av lørdagen.

— Vi har ikke pålitelige tall ennå, men vi venter mellom 5.000 og 10.000 flyktninger i dag, sier politiets talsmann Stefan Sonntag.

Han sier at myndighetene fortsatt jobber for å kunne ta imot alle som kommer.

- 4000 har kommet

Over 4.000 mennesker gikk lørdag morgen over grensen fra Ungarn og inn i Østerrike etter at landets statsminister besluttet å slippe dem inn.

Ved grensen driver Røde Kors et midlertidig flyktningmottak der de utmattede flyktningene og migrantene blir møtt med te og tepper. På togstasjonen i Wien får de minste bananer.

Ifølge politiet er det ventet opptil 10.000 mennesker i løpet av lørdagen.

— 4.000 har kommet, og jeg tror ikke det slutter med det. Det er godt mulig at det blir dobbelt så mange, hvis ikke flere, sier politiets talsmann Helmut Marban i provinsen Burgenland. Han sier også at enkelte allerede har reist videre.

Det er satt opp tog som med avgang hver halvtime fra grensen til Wien, i tillegg til 20 busser som kjører i skytteltrafikk mellom Wien og den ungarske grensen.

Grønt lys

Flyktningene fikk natt til lørdag klarsignal fra Tyskland og Østerrike om at de var velkommen over grensen fra Ungarn.

Omtrent samtidig rullet en lang rekke busser opp og dannet en kø utenfor togstasjonen i Budapest hvor flere hundre flyktninger har sittet fast de siste dagene.

— På vegne av den ungarske regjeringen er det satt opp gratis buss til den siste byen før grensen til Østerrike, ropte en mann på arabisk gjennom en megafon.

Bussene ble raskt fylt opp, og jubelen var stor blant mange av passasjerene da de kjørte ut fra stasjonen.

Rundt klokken 3 begynte bussene å ankomme grensen. Mange av passasjerene var tydelig slitne da de steg ut og gikk til fots i en lang kø over til Østerrike. Hjelpearbeidere delte ut vann og frukt.

— Vi er glade. Vi vil dra til Tyskland, sa en syrisk mann som oppga å hete Mohammed.

Fastlåst

Mange av flyktningene som har oppholdt seg på togstasjonen i Budapest de siste dagene, har sagt at de ønsker å dra til Østerrike og videre til Tyskland.

Derfor understreket Østerrikes statsminister Werner Faymann at han hadde konsultert Tysklands statsminister Angela Merkel før han slapp nyheten om at flyktningene skulle få komme over grensen.

Til fots

Etter flere dager der fortvilte flyktninger og migranter har forsøkt å ta seg om bord på tog på stasjonen i Budapest, tok rundt tusen av dem beina fatt og begynte å gå mot Østerrike fredag.

Som svar på dette besluttet ungarske myndigheter å tilby busstransport både til de vandrende menneskene og til alle som var igjen på togstasjonen.

Ungarn har insistert på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene har nektet å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Publisert:
Her ankommer folk mottakssenteret i den østerrikske grensebyen Nickelsdorf natt til lørdag.