Charlies største islamistkritiker

Zineb El Rhazoui (32), journalisten som overlevde Charlie-attentatet, elsker sitt hjemland, Marokko, men kjemper for endringer

Marokkanske Zineb El Rhazoui (32) står bak Charlie Hebdos mest provoserende kritikk av islamister. Foto: NTB SCANPIX

  • Rakel Benon
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Hun fløy tilbake til Frankrike i all hast torsdag, forteller Zinebs nære venn, Jerome Gautheret. Han er selv er journalist i Le Monde, og kjenner Charlie-gjengen godt. Sammen med en liten gruppe nære venner var han med og hentet Zineb da hun sjokkert ankom flyplassen i Paris. Denne teksten skrev hun natt til fredag etter å ha truffet andre overlevende og den nærmeste kretsen rundt Charlie Hebdo.

Les også

«I Charlie sa vi ofte at vivar glade i hverandre»

— Hun måtte skrive dette, og ønsker at det skal bli lest av flest mulig, sier Gautheret.

Var i Marokko

Marokkanske Zineb El Rhazoui (32) står bak Charlie Hebdos mest provoserende kritikk av islamister. Det var hun som skrev manuset til en spesialutgave om profeten Mohammeds liv i februar 2013. Utgivelsen, med redaktør Charbs tegninger og hennes tekster. Truslene var allerede mange. Nå tiltok hatmeldingene og truslene i styrke.

Det begynte etter Mohammed-tegningene i Jyllandsposten i 2005, som Charlie Hebdo også da publiserte. Redaksjonen i Charlie Hebdo visste at mange av truslene ikke bare var tomme ord. Lokalene ble bombet i november 2011, redaktøren hadde lenge levd med livvakt. De siste månedene var truslene blitt ekstra mange og hatske. Zineb var blant en håndfull ansatte i redaksjonen som enda var på juleferie da terroren rammet dem forrige onsdag. Hun var i Marokko hos familien sin da den latterfylte arbeidsplassen ble omgjort til et blodbad.

Koran-studier

Zineb begynte sitt virke som journalist i Marokko. Der ble hun flere ganger arrestert for å kritisere det marokkanske kongedømmet. Hun var allerede da en iherdig islamist-motstander. Etter lange koran-studier, regner hun seg i dag som ateist. Til manges overraskelse ble hun i 2011 presentert av Charlie Hebdo som deres briljante nye religions-sosiolog. Hun gjorde sin innmarsj i redaksjonen midt under den arabiske våren, og dekket hovedsakelig det som skjedde i Marokko.

Aktivist

Zineb er aktiv i flere humanitære organisasjoner. Det var på stipend fra ICORN (International Cities of Refugee Network) som har hovedsete i Stavanger, at hun først dro til Ljubljana. Den slovenske hovedstaden var det året, 2010, utnevnt til verdens litteraturhovedstad av UNESCO. På en litteraturfestival der, kalt Fabula, deltok hun på en konferanse om den demokratiske våren i Nord-Afrika og Midt-Østen. Der traff hun også Manal Al Sheikh, forfatter, journalist og poet fra Irak, som lever i eksil i Norge.

I fare

Hun har en stor kjærlighet til sitt hjemland.

— Mitt engasjement for et bedre Marokko lærte meg å skrive, forteller hun på bloggen sin. Hun kan akseptere å leve i et land som ikke er perfekt, men håper på forandringer. Dette nydelige, vakre landet med så rikt kulturelt mangfold fortjener et annerledes lederskap, mener hun. Slik at kulturer kan møtes, samarbeide og, forhåpentligvis, utfolde seg kreativt og skape noe nytt. Det er derfor med tung hjerte hun forlater Marokko, først for Slovenia en periode i 2010, så for Frankrike. Hun flytter fordi hun føler at hun må, at hun er i fare.

— Jeg er ikke redd for fengsel. Jeg er ikke lenger redd for politi-avhør, sa hun da hun tok kontakt med ICORN for å fortelle det internasjonale samfunnet at Marokko er et totalitært land som forfølger forfattere og journalister. Hun har stor tro på endringer for sitt land da halve befolkningen er under 25 år. De unge vil endre landet, håper og tror hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mathilde vant Idol Jr. og ville satse på musikk. Så fikk hun diagnosen som endret livet.

I nesten tre måneder var Mathilde innlagt på psykiatrisk avdeling for barn og unge på Haukeland.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 40-årene fra Øygarden død etter koronasmitte

  2. – Skyss kan takke seg selv for at folk sniker

  3. Her kan Bybanen havne

  4. «Var det dette vi slo saman fylka for?»

  5. Kåre Ingebrigtsens elleville revansj: Se supermålene som senket RBK

  6. Går amok i studio