Trump ber Russland lekke Clintons eposter

Donald Trump ber Russland finne og lekke Hillary Clintons eposter fra da hun var amerikansk utenriksminister. Clinton-leiren mener han oppfordrer til spionasje mot USA.

Publisert Publisert

Uttalelsen fra Donald Trump falt under et møte med pressen i Miami onsdag ettermiddag. Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Russland, hvis du lytter, jeg håper dere klarer å finne de 30.000 epostene som mangler. Jeg tror dere vil bli belønnet av pressen vår, sa Trump da han onsdag møtte pressen i Miami.

Han bedyret samtidig at han overhodet ikke har noe å gjøre med russerne, og at han aldri har møtt eller snakket med en russisk leder.

  • Clinton risikerer sanksjoner i epostsaken

Tallet på 30.000 viser til eposter som ble slettet fra den private epostkontoen Clinton brukte da hun var utenriksminister. Epostene ble ifølge Clinton slettet fordi de var av privat karakter.

Russisk hacking?

Trumps uttalelse kommer etter at rundt 20.000 eposter fra personer i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) ble stjålet og deretter lekket via nettstedet WikiLeaks.

Amerikanske etterretningsetater mener med «stor grad av sikkerhet» at Russland sto bak, har kilder opplyst til avisaNew York Times.

Trump mener at det «trolig» ikke er Russland som står bak, men hvis så er tilfelle, er det ikke selve hackingen Trump reagerer på, men det at russerne viser så liten respekt for USA.

– Null respekt

Trump mener at Russlands president Vladimir Putin verken har respekt for Clinton eller president Barack Obama, men han tror selv at han vil komme godt overens med den russiske lederen.

– Jeg tror at han respekterer meg, og jeg håper på å få et flott forhold til ham, sa Trump, som i samme slengen insinuerte at han har hørt Putin bruke et rasistisk slengord om Obama.

– Han nevnte N-ordet én gang. Jeg var sjokkert over å høre ham bruke N-ordet. Dere vet hva N-ordet er, ikke sant? Han nevnte det. Jeg ble sjokkert. En total mangel på respekt for president Obama, sa Trump.

– Ber om spionasje

Clinton-leiren reagerer sterkt på Trumps uttalelser og anklager den republikanske presidentkandidaten for å oppfordre til spionasje mot USA.

– Dette må være første gang at en presidentkandidat har aktivt oppfordret en fremmed makt til å utføre spionasje mot sin politiske motstander, sier Clintons seniorrådgiver, Jake Sullivan, i en skriftlig uttalelse.

– Dette har gått fra å være en merkelig sak og en politisk sak til å bli en sak som handler om nasjonal sikkerhet, sier Sullivan.

FBI har etterforsket Clintons bruk av sin private epostkonto til å sende sensitiv informasjon mens hun var USAs utenriksminister. Politiet har konkludert med at hun var svært skjødesløs, men anbefalte ikke at hun blir straffeforfulgt som følge av saken.

Clintons valgkampstab har anklaget Russland for å stå bak lekkasjen av eposter fra Det demokratiske partiets nasjonalkomité, noe russiske ledere avviser blankt.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  2. – Slik burde vi heller reagert på korona

  3. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  4. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  6. Tomten er signalrød på rasfarekartet, men han trosser naboklager og bygger bolig