- Viktig å finne årsaken for å få ro

I hjembyen til de 16 skoleelevene venter de på å få svar på hva som forårsaket flystyrten.

Publisert Publisert

Katja Hageneier sier at hun var svært overrasket over opplysningene som kom i morges, om at en av pilotene var alene og at den andre prøvde å bryte seg inn for å komme inn, slik New York Times skrev i dag. Foto: Ingeborg Moe

  • Ingeborg Moe
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I morges møtte skoleelevene på Joseph König Gymnasium til vanlig tid klokken 8. Men ingen venter at denne dagen heller vil bli som før. På trappen foran skolen er det et hav av lys, og mange stopper opp foran for å minnes de omkomne skoleelevene, skriver Aftenposten.

Les også

Flyger forlot førerkabinen før flyet styrtet

Les også

USA: Piloten skal ikke være alene i cockpit

"Hvorfor?" Står det på et skilt midt i lyshavet. Og det er det etterforskerne i Frankrike jobber under høytrykk for å gi dem svaret på.

Må ha svar

— Det å finne årsaken er det viktigste nå. De pårørende må ha svar, sier Katja Hageneier. Hun jobber på et språkinstitutt som gir privatundervisning, og en av de omkomne var elev der.

Hun sier at hun var svært overrasket over opplysningene som kom i morges, om at en av pilotene var alene og at den andre prøvde å bryte seg inn for å komme inn, slik New York Times skrev i dag.

— Det var veldig overraskende. Hvordan kunne det skje?

Folk går tause rundt i gatene i Haltern Am See. Det tyske flagget henger på halv stang. I lokalavisen Haltener Zeitung er navnene på de 16 omkomne trykket i en helsides dødsannonse undertegnet gymnasets rektor.

Byen har bare 37.000 innbyggere, det beskrives som en konservativ, middelklasseby der det stort sett er rolig. Nå er det enda roligere. Men en mann som jobber i menigheten, sier at katastrofen har skaket opp hele byen, og gjort den ustabil. Han, og mange andre i denne lille byen, synes dette er altfor vanskelig å snakke om.

— Her står folk sammen og denne tragedien gjør at vi står enda tettere, sier Hageneier.

- Må ha skjedd noe med piloten

Helmut Henke reiser mye i jobben sin og vil fortsette med det. Han har alt tenkt mye på at det må ha skjedd noe med pilotene.

— De snakket jo ikke med flykontrollen på bakken. Jeg tenker at noe må ha skjedd med dem. Det er jo ikke uvanlig at en av pilotene er ute i kabinen i løpet av turen. Men det å fly nedover slik dette flyet gjorde, skjer jo ikke av seg selv, og det tok jo åtte minutter, så noe må ha skjedd, sier Henke.

Også han mener det er svært viktig for både Haltern-beboerne og alle de andre som har mistet noe å få svar.

— Da kan man forestille seg hva som skjedde. Hvis ikke tenker man bare at det har skjedd ut av ingenting.

En kvinne på luftetur med hunden i Halterns hovedgate mener det å få vite årsaken er viktig for kunne få ro igjen.

— Det er den eneste måten man kan få ro i sjelen.

— Jeg trodde ikke det var noe teknisk galt med flyet. Men jeg ble svært overrasket da mannen min fortalte meg om dette med døren til cockpiten i morges, sier kvinnens, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Fortsatt tror jeg at de skal komme tilbake. Jeg kan ikke forstå at jeg ikke skal se dem igjen»

  2. ID-leder om flyulykken: Kroppene kan være ganske hele

  3. - Det verste jeg har sett

  4. - Vanskelig å hente ut ofrene

  5. Tysk småby i sorg etter flystyrten