Russisk kampfly skutt ned ved Syrias grense til Tyrkia

Russlands forsvarsdepartement sier et russisk kampfly er skutt ned i Syria. En av flygerne mistenkt omkommet.

SKUTT NED: Flyet var et Russisk SU-24.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

NATO samles på Tyrkias forespørsel til ekstraordinært møte klokken 17 for å diskutere nedskytingen av det russiske flyet.

— NATO følger situasjonen tett. Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier alliansens talsperson, Carmen Romero.

Skutt ned

Tyrkiske F16 skjøt tirsdag ned et russisk kampfly i grenseområdet ved Syria. Tyrkia sier flyet krenket landets luftrom, noe russiske myndigheter har avvist.

Tyrkiske myndigheter meldte at to russiske fly nærmet seg grensen før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned da det hadde krenket tyrkisk luftrom. De sier det ble advart ti ganger før det ble åpnet ild.

En tyrkisk militærtalsmann sier det var tyrkiske F16-fly som skjøt ned kampflyet. Han gjør det klart at flyet ble advart før det ble åpnet ild, men at advarslene ble ignorert.

Skjerper overvåkningen:

Les også

Flyktningmottak skal overvåkes etter terror

Men Russlands forsvarsdepartement sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tiden. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

I flammer

TV-kanalen Haberturk viser flyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensa. Begge flygerne greide å skyte seg ut av flyet i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

En av flygerne er tatt til fange av turkmenske opprørsstyrker i Syria, ifølge CNN Turk, og turkmenerne leter etter den andre.

Syrian Observatory for Human Rights, som har gode kilder i Syria, sier at russiske helikoptre er i virksomhet i området på leting etter flygerne.

— Den ene flygeren død

Like før klokken 12 kom meldingen om at en av flygerne skal være død.

Det er en syrisk opprørsgruppe som melder at de har funnet en av flygerne omkommet, melder DPA.

Meldingen er ikke bekreftet.

Lavrov til Tyrkia?

En dansk forsker, Flemming Splidsboel ved Dansk Institut for Internationale Studier, sier man nå kan vente seg en skarp russisk protest.

Men den svenske analytikeren Stefan Ring mener Russland heller vil holde en lav profil etter at de involverte seg i den internasjonale innsatsen for en fredsløsning i Syria og en felles strategi mot IS, ikke minst etter terrorangrepet i Paris.

Må hjelpes i Midtøsten:

Les også

- Det føles ut som om døden forfølger meg

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal etter planen besøke Tyrkia onsdag for å forsøke å bedre forbindelsene og komme fram til større enighet om Syria.

Turkmensk område

Siden Russland trappet opp engasjementet i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensen.

Flyet styrtet i et område som kalles Turkmen-fjellet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven mot turkmenske opprørere i området med russisk luftstøtte og bombing.

Flyktningen tar tusenvis av bilder:

Les også

Syreren som viser Bergen på Instagram

Aktivister i området lastet tirsdag opp en video som viser et fly som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».

Tyrkia har tradisjonelt støttet de syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede moderate opprørerne i Den frie syriske hær.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. På ønske­tenkningens vinger

  2. Tre dårlige nyheter for IS

  3. Asylsøkere sender bilder hjem: - Se, så bra vi har det

  1. Syria
  2. Istanbul
  3. CNN
  4. TV
  5. Tyrkia
BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN