Dom opphevet mot Brendan Dassey fra «Making a Murderer»

En føderal domstol har opphevet drapsdommen mot Brendan Dassey, kjent fra den populære dokumentarserien «Making a Murderer».

Publisert Publisert

FÅR NY SJANSE: I dette bildet tatt i mars 2006 blir Brendan Dassey, som den gang var 16 år gammel, ført ut av retten i Manitowoc, Wisconsin. Nå har en føderal domstol i delstaten tilsidesatt dommen mot ham. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dassey er nevøen til Netflix-seriens hovedperson Steven Avery, som også ble dømt for det samme drapet i en separat rettssak.

Dassey ble i 2007 dømt til livstid i fengsel for drap, seksuelle overgrep og likskjending av Theresa Halbach i Manitowoc County. Dassey var 16 år da Halbach ble drept i 2005. Han innrømmet den gang i avhør å ha hjulpet onkelen med å voldta og drepe kvinnen, men forsvarerne har framholdt at guttens tilståelse var framtvunget.

— Ufrivillig tilståelse

En domstol i Milwaukee opphevet fredag drapsdommen mot Dassey og beordret samtidig at han løslates innen 90 dager med mindre saken ankes.

I avgjørelsen slår dommer William Duffin fast at etterforskerne ga falske løfter til Dassey ved å forsikre ham om at han «ikke hadde noe å bekymre seg for».

— Disse gjentatte falske løftene, sett i sammenheng med alle relevante faktorer, spesielt Dasseys alder, intellektuelle begrensninger, og fraværet av en støttende foresatt, gjør Dasseys tilståelse ufrivillig, skriver dommeren.

Dasseys advokater har foreløpig ikke kommentert avgjørelsen. Påtalemyndigheten sier at de nå vil gå gjennom dommen.

Avery begeistret

Advokat Kathleen Zellner, som representerer Steven Avery, skriver i en pressemelding at Avery er begeistret over at nevøen har fått medhold i retten. Avery jobber selv for å få dommen sin opphevet.

— Vi vet at når en domstol som ikke er forutinntatt går gjennom alle de nye bevisene vi har, vil Steven også få sin dom opphevet, sier advokaten.

Serien «Making a Murderer» ble ekstremt populær da Netflix slapp den på tampen av fjoråret og har skapt en bevegelse som krever at også Avery får en ny rettssak.

Netflix og serieskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos, som jobbet til sammen ti år med første sesong, har varslet at det kommer en sesong 2. (©NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Norges verste justismord

  2. Rekordmange dommer i USA opphevet

  3. Et forsvar for omkampen

  4. Netflix knuser TV 2 Sumo og andre strømmetjenester

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN