Canadisk gissel drept på Filippinene

Kidnappede John Ridsel er halshugget av Abu Sayyaf, terrorgruppen som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.

Publisert Publisert

BRUTALT: Islamistgruppen Abu Sayyaf har krevd skyhøye løsepenger for å slippe løs de fire gislene de tok 22. september i fjor. Kjartan Sekkingstad (til h.) er blant gislene. John Ridsel sitter i midten av de tre mennene.

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I september ble sotraværingen Kjartan Sekkingstad og tre andre personer kidnappet på Filippinene. Nå bekrefter Canadas statsminister at gisselet John Ridsel er drept av terrorgruppen Abu Sayaaf.

Abu Sayaafs frist for å betale løsepenger gikk ut tidligere i dag. Filippinske medier har i dag gitt ulike meldinger om hvem den døde er. Tidligere i kveld bekreftet Bob Rae, et tidligere canadisk parlamentsmedlem og venn av kidnappede John Ridsdel, til canadiske CBC at Ridsel er den drepte.

— Jeg er forferdet av nyheten om at en canadisk statsborger, John Ridsel, er blitt drept av hans bortførere, sier statsminister Justin Trudeau mandag kveld norsk tid.

Bakgrunn:

Les også

Brutal terrorgruppe holder Sotra-mann fanget

Ambassader varslet

Utenriksdepartementet (UD) sier til BT at de er kjent med medierapportene, men kan ikke bekrefte innholdet i disse oppslagene.

— Norske myndigheter fortsetter å arbeide kontinuerlig for å bidra til en god løsning på denne saken, slik vi har gjort siden borføringen skjedde. Vårt primære fokus er gislenes liv og helse, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl.

Både Canadas og Norges ambassade skal ha blitt varslet tidligere i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Halshugget

De og flere lokale medier skriver at offeret ble halshugget.

To personer på motorsykkel ble sett da de forlot en plaspose med hodet inni, ifølge politisjefen Junpikar Sitin.

Hodet var av en vestlig-utseende mann.

— Dette er en barbarisk handling. Man skulle være fristet til å tenke at også de skulle møte samme skjebne, sier borgermester i Jolo, Hussin Amin, til det anerkjente nyhetsbyrået.

Les også:

Les også

Kjartan Sekkingstad fra Sotra kidnappet

Sekkingstad, canadierne Ridsel og Robert Hall og en filipppinsk kvinne ble bortført 22. september 2015 fra feriestedet Ocean View på øyen Samal, sør på Filippinene. Sekkingstad var sjef for feriestedet.

Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra. Foto: PRIVAT

Dette er Kjartan Sekkingstad:

Les også

Slik ble han hotellsjef på Filippinene

— Nær kontakt med familien

UD har tidligere uttalt til BT at de er i nær kontakt med familien til Sekkingstad. På prinsipielt grunnlag har Norge nektet å etterkomme gisseltakernes krav om løsepenger.

— Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) etter kidnappingen i september i fjor.

I løpet av halvåret Sekkingstad har blitt holdt i fangenskap, har

Les også

geriljagruppen Abu Sayyaf lagt ut flere videoer

på internett av Sekkingstad og de tre andre gislene. De har krevd rundt 180 millioner kroner for hvert av gislene.

— Vi vil gjøre vårt absolutt beste for å redde kidnappingsofrene. Deres sikkerhet er vår primære bekymring, sa major Filemon Tan Jr, talsmann for Western Mindanao Kommando, til avisen Philippine Star.

Sekkingstad er født og oppvokst på Sotra i Hordaland, og jobbet etter skolegangen i familiens lakseoppdrett. I 1988 reiste han til Canada, og flyttet senere til Filippinene.

- Eventyrer

I 2008 opprettet Sekkingstad en blogg der han skrev om livet sitt på Filippinene. Sammen med sin nå avdøde kone valgte de å leve som eventyrere, ifølge bloggen.

De drev med seiling og brygget eget øl, selv om Sekkingstad ikke drakk selv. De seilte blant annet til Vancouver fra den sør-filippinske øyen.

— Mange har spurt hvorfor jeg velger å leve livet som en seiler på Filippinene. Jeg tenker innimellom at det var galskap i utgangspunktet. Jeg visste tross alt ingenting om seiling før jeg flyttet hit, skrev han på bloggen.

Ifølge familien begynte Sekkingstad å arbeide i familiens lakseoppdrett etter endt skolegang. I 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år senere flyttet han til Filippinene, hvor han har bodd i cirka 15 år.

Familien på Sotra skal ha hatt begrenset kontakt med sønnen. Han skal likevel ha vært hjemme i Norge et par ganger i året, og var i styret til en hummerbedrift på Sotra.

Bygget luksushotell

Sekkingstad skrev i 2009 om et byggeprosjekt han holdt på med, luksushotell med marina og spa på nordspissen av Samal, øyen hvor han ble bortført. Dette sto ferdig i 2010.

Det var her Sotraværingen ble daglig leder.

Sekkingstads bror, Odd Kåre Sekkingstad, har tidligere fortalt til BT at familien på Sotra har løpende kontakt med UD om situasjonen.

— De forteller at de jobber på spreng med saken for å finne ut hva som har skjedd. Vårt fokus nå er å få Kjartan trygt hjem, sa han i fjor.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Malaysisk gissel drept av filippinsk islamistgruppe

  2. 23 drept da islamister angrep soldater på Filippinene

  3. Fristen for løsepenger ute

  4. Trapper opp søket etter gisler

  5. Syv geriljamedlemmer drept i søk etter norsk gissel

  6. Sekkingstads bortførere setter tidsfrist

Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra. Foto: PRIVAT