Den russiske banken SMP Bank sier deres kunder har tatt ut rubler tilsvarende omtrent 1,5 milliarder kroner torsdag.

Da innførte USA sanksjoner mot 20 russere i president Vladimir Putins nære krets, samt mot banken Bank Rossiya. Sanksjonene kom som svar på Russlands inngripen i krisen i Ukraina, og annekteringen av Krim-halvøyen.

Banken anslår at litt under halvparten av uttakene har blitt gjort av privatpersoner, mens litt over halvparten har blitt tatt ut av organisasjoner og bedrifter.

Merkel ringte Putin

Russlands aksept av observatører fra OSSE til Ukraina var det eneste positive som kom ut av en samtale mellom president Vladimir Putin og Tysklands Angela Merkel, mener tyskerne.

Russland gikk fredag med på en avtale med de 56 andre medlemmene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) om å sende observatører til Ukraina. Men Russland sier at observatørene ikke har noe mandat for Krim, som Russland har annektert.

— Fra vårt synspunkt er dette positivt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seinert mandag i Berlin om samtalen mellom Merkel og Putin. Samtalen skjedde søndag kveld.

— Diskusjonen ga ingen fremgang i andre saker, konstaterte han.

Bekymret for Moldova

Merkel er samtidig urolig for den russiske ansamlingen av styrker ved grensen til Ukraina, understreket Seifert.

— Russlands ansamling av massive styrker i dette området kan ikke tolkes som et bidrag til avspenning, sa Merkel ifølge talsmannen til Putin.

Hun skal også ha understreket at Russland ikke må bidra med destabilisering av Moldova, og hun gjentok at anneksjonen av Krim «utvilsomt» er brudd på folkeretten.

Myndighetene i Moskva har nå ansvaret for at det ikke blir noen blodsutgytelse på Krim, var også en del av budskapet til Putin.

Romania ber om NATO-hjelp

Romanias president Traian Basescu sier at NATO bør omplassere sine ressurser etter Russlands militære operasjoner de siste månedene.

Romania har vært blant de mest standhaftige tilhengerne av sanksjoner mot Russland etter at Russland annekterte Krim-halvøyen fra Ukraina. Romania er særlig bekymret for skjebnen til naborepublikken Moldova som Romania frykter skal lide samme skjebne som Krim.

— Jeg vil særlig bruke anledningen til å informere dem om situasjonen i området og behovet for å omplassere NATOs militære ressurser som følge av Russlands militære aktiviteter de siste månedene, sa Basescu mandag før han reiste til toppmøtet om atomsikkerhet i Haag.

Forhandlinger om Krim

Mandag varslet også Russlands statsminister Dmitrij Medvedev at han vil ha internasjonale forhandlinger for å sikre forsyninger av energi og vann til Krim-halvøyen.

Medvedev kom med offentlige uttalelser om dette i forbindelse med et regjeringsmøte mandag.

— Dette spørsmålet må avgjøres gjennom internasjonale forhandlinger. Vi må velge den beste måten for å forsyne halvøyen, sa han og antydet at Russland vil ta spørsmålet opp med Ukraina.

Krim-halvøyen får rundt 80 prosent av elektrisiteten, 85 prosent av vannet og en stor andel av gassen fra Ukraina, sa Medvedev.