Ni meter høye bølger feide inn over kysten da Sandy natt til torsdag norsk tid traff Cuba. Det regnet voldsomt og store kystområder ble satt under vann, men det er foreløpig ikke meldt om omkomne eller skadde.

USAs nasjonale orkansenter NHC opplyste torsdag at Sandy kategoriseres som en orkan av kategori 2. Vindhastighetene har kommet opp i 48,6 sekundmeter, tilsvarende 175 kilometer i timen, og det er fare for at orkanen styrker seg ytterligere.

Stummende mørke

Sandy rammet Cubas sørøstlige kyst nær landets nest største by Santiago de Cuba, som har rundt 425.000 innbyggere, og rev ned kraftledninger.

— Byen ligger i stummende mørke, fortalte en medarbeider på cubansk fjernsyn, mens brølet fra stormen kunne høres i bakgrunnen.

I tillegg til den harde vinden ble regionen rammet av styrtregn, og værvarslere spådde nedbørsmengder opp i 500 millimeter enkelte steder. Meteorologene antar at Sandy vil sette kurs for øygruppen Bahamas når den har passert Cuba.

«Livstruende flom»

— Regnmengdene kan forårsake livstruende flom og jordskred, advarer NHC.

Ifølge Kingston-avisen The Gleaner har Sandy krevd minst ett menneskeliv i Jamaica, der en 74 år gammel mann omkom da huset hans ble rammet av en steinblokk som løsnet i uværet.

Jamaicas statsminister Portia Simpson-Miller advarte onsdag innbyggerne om at Sandy er en svært alvorlig storm. Politiet har innført et 48 timers portforbud over hele Jamaica, først og fremst for å hindre at kriminelle plyndrer private hjem og forretninger.

VÅTT: Folk søker ly for orkanen Sandy i Jamaicas hovedstad Kingston. Sandy krevde minst ett menneskeliv på Jamaica, en 74 år gammel mann omkom da huset hans ble rammet av en steinblokk som løsnet i uværet, ble det opplyst torsdag. Samme dag rammet orkanen den cubanske sørøstkysten, med voldsom vind og bølger på opp til ni meters høyde nær byen Santiago de Cuba.
Gilbert Bellamy / Reuters / NTB scanpix
ORKANEN: Satellittbilde av orkanen Sandy som onsdag traff Jamaica.
NASA / Reuters / NTB scanpix