Obama vurderer å stanse overvåking av allierte

USAs president Barack Obama vurderer å forby at etterretningstjenesten NSA overvåker allierte utenlandske toppledere. Uttalelser tyder på at amerikanerne nå innser at de kan ha gått for langt.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Senatets etterretningskomité varsler gjennomgang av NSAs virksomhet. Komiteens leder Dianne Feinstein mener presidenten selv må gi grønt lys, før NSA setter i gang overvåking av stats— og regjeringssjefer i land som er allierte med USA.

— Jeg syns ikke USA bør hente inn telefonsamtaler eller eposter til og fra vennligsinnede presidenter og regjeringssjefer, sier Feinstein.

— Obama er nær ved å gi NSA ordre om å slutte å avlytte statslederne for USAs allierte, het det på avisen New York Times' nettsider tirsdag.

Ifølge Det hvite hus er det foreløpig ikke tatt noen endelig avgjørelse om overvåking av vennligsinnede utenlandske ledere.

— Men avsløringen av at et forbud er under forberedelse, er av stor betydning for NSA, skriver New York Times.

Ifølge Washington Post visste Obama ikke om overvåkingen av allierte ledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel, før i sommer. Dianne Feinstein mener det at presidenten ikke kjente til den angivelige avlyttingen av Merkels mobiltelefon, i seg selv er et stor problem.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hacket Obamas Twitter-meldinger

  2. Saudi-Arabia og Israel sammen mot Iran