Opplysningene er basert på dokumenter som er lekket fra varsleren Edward Snowden samt egne kilder.

— Bare i løpet av en enkel dag i fjor samlet NSA inn 444.743 epostadresser fra Yahoo, 105.068 fra Hotmail, 82.857 fra Facebook, 33.697 fra Gmail og 2.881 fra andre, uspesifiserte nettsider, skriver The Washington Post.

Disse tallene, som beskrives som typiske for en helt vanlig dag, tilsvarer at det på årsbasis samles inn over 250 millioner adresser.

Dermed kan det se ut til at etterretningstjenestens kontroversielle overvåking av datatrafikk er langt mer omfattende enn hittil antatt.

NSA forsvarer overvåking

NSA, som står for National Security Agency, nekter å kommentere disse konkrete opplysningene, men forsvarer på generelt grunnlag retten til å drive overvåking. Etterretningsorganisasjonen sier at den handler innen for lovens rammer, og at den respekterer privatlivets fred.

NSA har fått massiv kritikk etter at offentligheten fikk kjennskap til den omfattende innsamlingen organisasjonen driver med av privat datatrafikk i både USA og mange andre land.

NSA har signalisert at opplysningene, som Snowden har lekket til aviser som The Washington Post og The Guardian, stort sett er korrekte. Men den har vært ivrig etter å nedtone betydningen av overvåkingsvirksomheten.

Forlegenhet

Snowden-saken har ikke bare skapt diplomatisk uro mellom USA og andre land som Storbritannia. Den har også satt hele internett- og telekom-sektoren i forlegenhet ettersom flere selskaper har blitt beskyldt for å forråde sine kunder ved å samarbeide med NSA.

Edward Snowden, som tidligere jobbet som IT-spesialist i NSA, er etterlyst av USA, som krever ham utlevert fra Russland. Han kom til Russland i sommer etter å ha flyktet fra Hongkong hvor han befant seg da han slapp den første puljen med lekkasjer.

Etter å ha sittet fast i transittsonen på en flyplass i Moskva i flere uker, ble han til slutt innvilget ett års midlertidig asyl i Russland. (©NTB)