Det brøt mandag ut harde kamper rundt byen Goma øst i Kongo, etter at regjeringen i Kinshasa avviste et ultimatum fra opprørernes side. Mange av innbyggerne i Goma flyktet østover mot grensen til Rwanda eller sørover.

Ifølge en kilde ved den rwandiske presidentens Paul Kagames kontor ble tre sivilpersoner såret i skytingen, som skal ha kommet fra Goma nær den rwandiske grensen.

— Kongos regjeringsstyrker bomber vårt territorium, sa denne personen

«Svært farlig»

Kongolesiske myndigheter avviser at de har skutt over grensen, og FN kan ikke bekrefte opplysningene, men dette beroliget ikke USA.

— Dette er en svært farlig situasjon som gir grunn til sterk uro, sa det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland.

— Vi er svært bekymret over sikkerhetssituasjonen og den humanitære krisen, som forverrer seg raskt. Vi er forferdet over at opprørsgruppen M23 har bestemt seg for å gjenoppta sin militære kampanje, vold og ulovlig virksomhet. tilføyde hun.

M23 står bak et åtte måneder gammelt opprør i Kongo. Opprørsgruppen ga mandag morgen myndighetene ett døgns frist på å innlede fredssamtaler og trekke sine styrker ut av de omstridte områdene nordøst i landet eller risikere en opptrapping av kampene i området.

Avviser støtte

Men myndighetene avfeier utspillet fra opprørsgruppen og sier M23 bare er et «påfunn fra Rwanda». Ifølge FN-eksperter støttes M23 av nabolandene Rwanda og Uganda, noe de to landene avviser blankt.

Søndag rykket M23 flere kilometer fram mot byen Goma, og opprørsstyrkene sto mandag bare fem kilometer fra byen. FN meldte mandag ettermiddag om trefninger ved flyplassen i Goma og i sentrum av byen.

Men det var ikke bekreftet at M23 har tatt seg inn i Goma, og det er derfor uklart hvem som slåss mot hverandre i byen. Organisasjonen World Vision opplyste ifølge nyhetsbyrået DPA at det har vært nødvendig å omplassere over 70.000 flyktninger på grunn av kampene.