— Vi går fra en krise til en skrekkhistorie. Jeg ser et økende antall jorder som ikke vil produsere korn i det hele tatt, sier agronom Tony Vyn ved Purdu universitet.

55 prosent av USA er nå rammet av moderat til ekstrem tørke, går det fram av en rapport fra Oceanic and Atmospheric Administration.

En må helt tilbake til desember 1956 for å finne verre tørke. Den gang var 58 prosent av USA rammet.

Tørken har rammet hardest i Midtvesten, hvor knusktørre avlinger tvinger desperate bønder til å kvitte seg med kveg i takt med at prisen på fôr skyter i været.

Mandag varslet myndighetene om at tørken ser ut til å spre seg nordover og vestover i landet.

Kvitter seg med kveg

Spesielt avlingene av mais og soyabønner er blitt rammet av tørken, som kom overraskende på mange bønder.

Mange amerikanske bønder opplevde imidlertid også tørke i fjor, noe som bidro til å redusere kvegbestanden i USA til det laveste på 60 år og rekordhøye priser på kjøtt.

Nå forsøker så mange bønder å kvitte seg med kveg at prisen per dyr har falt med 100 dollar bare på en måned.

Over hele Midtvesten holdes det nå kvegauksjoner, men kjøperne står ikke i kø.

Katastrofetilstand

Det amerikanske landbruksdepartementet har erklært katastrofetilstand i 26 delstater som følge av tørke og fôrmangel.

Mandag slo departementet fast at 93 prosent av avlingene i den sterkt rammede delstaten Missouri enten er dårlige eller svært dårlige, mens nesten to tredeler av avlingene i Iowa havnet i samme kategorier.

Flere delstater har bedt de føderale myndighetene om lov til å åpne verneområder for beiting og høyslått, i håp om å kunne redusere fôrmangelen.

Det gjenstår å se hvor mye det vil hjelpe. Meteorologer spår at tørken kun vil øke i intensitet ut juli måned og muligens vedvare enda lenger.