Fly nødlandet etter bombefrykt

Et passasjerfly med 273 personer om bord ble tvunget til å lande på Arlanda-flyplassen i Stockholm av frykt for at det kunne være eksplosiver ombord.

NØDLANDET: Pakistan Airlines-flyet landet på Arlanda i Stockholm klokken 7.30 lørdag. FOTO: Scanpix
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Flyet var opprinnelige på vei fra Canada til Pakistan, men måtte lørdag morgen klokken 07.30 nødlande på Arlanda i Stockholm, opplyser pressesjefen på Arlanda.

Årsaken var opplysninger fra canadisk politi om at en av passasjerene kunne ha fått med seg sprengstoff om bord.

Klokken 09.30 startet evakueringen av passasjerene, sier politiets pressetalsmann Kjell Lindgren til Expressen.se.

De 273 passasjerene gikk rolig mot tre ventende busser.

Mannen som er mistenkt for å være i besittelse av sprengstoff, ble pågrepet av den nasjonale innsatsstyrken da han gikk over landingsbanen sammen med de andre passasjerene.

Ifølge Janne Hedlund i politiets innsatsstyrke ble det ikke funnet sprengstoff på mannen. Hans bagasje skal nå undersøkes.

— Han var litt irritert, men veldig rolig, sier innsatssjef Stefan Rådman. Mannen er i 30-årene og av pakistansk opprinnelse.

- Rolig

Klokken 09.20 kjørte fire kjøretøy fra den nasjonale innsatstyrken frem til flyet. I tillegg ble tre gule busser kjørt ut.

Ifølge politiet har passasjerene ombord i flyet neppe vært klar over trusselen.

— Det tror jeg neppe de er klar over. Da hadde det nok ikke vært så rolig som det er om bord der nå, sier Janne Hedlund til VG Nett .

Krisehjelp

De evakuerte passasjerene skal få profesjonell oppfølging.

— Passasjerene kommer til å få tilgang på krisehjelp. Vi har rutiner rundt hvordan vi jobber med dette, sier pressesjefen ved Arlanda, Anders Bredfell.

- Varslet Norge

Den svenske flyredningssentralen opplyser til Expressen at canadisk politi slo alarm da de mottok informasjon om at den aktuelle passasjeren kunne ha fått med seg sprengstoff om bord.

Ifølge Stefan Johanson ved flyredningssentralen skal politiet i Canada ha fått informasjon om at det finnes en person på flyet som kan ha en bombe på seg eller i vesken.

Politiet i Canada varslet norske luftfartsmyndigheter, som igjen varslet svensk politi, bekrefter pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, overfor Aftenposten.no.

- Sjekket inn

— Personen skal ikke finnes på lister over personer som ikke kan fly. Vedkommende sjekket inn sin bagasje og gikk gjennom vanlige sikkerhetskontroller, opplyser til Stefan Johansson ved flyredningssentralen.

Politiet har sperret av en rekke veier utenfor området på flyplassen der flyet står. Det fører til enkelte problemer for folk som skal komme seg fra hoteller i nærheten til flyplassen i morgentimene.

Den øvrige trafikken på Arlanda skal ikke ha blitt nevnevedig berørt av lørdagens hendelse.

Ifølge Dagens Nyheter kom meldingen om trusselen rett før klokken 7 lørdag morgen. Flyet, et Boeing 777 med 273 passasjerer om bord, tilhører Pakistan Airlines, og var på vei fra Calgary i Canada til Karachi i Pakistan.

Publisert