Kritisk for ebolapasient i USA

Tilstanden er kritisk for den første pasienten som er diagnostisert med ebola i USA, opplyser sykehuset som behandler ham i Texas.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sykehuset i Dallas har tidligere beskrevet mannens tilstand som alvorlig, men stabil.

Tirsdag denne uken ble det kjent at liberieren var lagt på isolat på et sykehus i Dallas etter å ha blitt diagnostisert med ebola. Han har trolig fått viruset i Liberia før han reiste til USA via Brussel 19. september.

Siden har amerikanske helsemyndigheter fått rundt hundre bekymringsmeldinger om mulige ebolatilfeller over hele landet. Ingen av pasientene har testet positivt for blødningsfeberen, opplyser imidlertid Thomas Frieden, sjefen for USAs smittevernmyndighet CDC.

Ti isolert i Texas

I Dallas fryktet helsemyndighetene først at så mange som 100 personer hadde vært i direkte eller indirekte kontakt med den ebolasyke liberieren.

Lørdag hadde CDC identifisert ni personer som har hatt kontakt med ham, blant dem fire av pasientens slektninger. Samtlige er isolert og blir nøye observert for mulige symptomer på ebola.

Ytterligere 40 blir observert fordi de kan ha vært i kontakt med mannen, men ingen av dem har vist tegn til symptomer, opplyser Frieden.

— Den første ebola-diagnosen i USA har virkelig økt oppmerksomheten hos helsepersonell om at de er nødt til å være på vakt og sørge for å få pasientenes reisehistorie, sa Frieden på en pressekonferanse i Dallas lørdag.

Ebolapasienten som behandles ved Texas Health Presbyterian Hospital, ble sendt hjem etter at han først besøkte akuttmottaket, til tross for at han fortalte en sykepleier at han nylig hadde vært i Liberia.

Over 3.400 døde

Ebolaepidemien har krevd minst 3.439 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon WHO. Dobbelt så mange har fått påvist smitte. De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet varslet fredag at det vurderer å sende nærmere 4.000 soldater til ebola-rammede land i Vest-Afrika for å bekjempe sykdommen. Soldatenes oppdrag går i hovedsak ut på å bygge opp infrastrukturen til helsevesenet i de rammede landene.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  3. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  4. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  5. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent

  6. – Meningsløst å sperre folk inne for at de skal leve et halvt år til