— Ting vil være annerledes i morgen.

Geert Wilders fra det nederlandske Frihetspartiet lover forandring når han sammen med franske Le Pen og likesinnede partiledere fra høyre fløy i Italia, Belgia og Østerrike stiller i Brussel for å lansere et samarbeid.

Partiene skal jobbe sammen i EU-parlamentet for å prøve å blokkere «den europeiske føderalismen». Men de er der ikke helt ennå. For å bli en formell partiblokk med håp om reell innflytelse trenger de partier fra to land til.

— Vi er fem allerede, det er et solid grunnlag. Vi har mange muligheter som gir oss grunn til stor optimisme, sier en offensiv Le Pen til et stort pressekorps i EU-hovedstaden.

Spekulasjoner

Hvilke partier det kan være snakk om, sier alliansen foreløpig ingen ting om.

Et litauisk parti kan være aktuelt, mens Sverigedemokraterna har sagt de søker samarbeid hos de britiske høyrepopulistene i UKIP i stedet.

Det har skapt spekulasjoner om Le Pen må trekke mot kontroversielle Gyllent daggry fra Hellas og Jobbik fra Ungarn.

Men det avviser hun.

— Vi ønsker ikke å bli koblet til Jobbik eller Gyllent daggry eller andre av den typen, understreker Le Pen.

— Det er forskjeller på oss, store forskjeller, sier hun.

Valgvinner

Med hver fjerde franske stemme i ryggen er Le Pens Nasjonal front den store valgvinneren i Frankrike. Hun avviser forsøk på å «demonisere» høyrefløypartiene, både fra pressen og fra den politiske eliten i Europa.

— Vi representerer en ny politisk generasjon, sier hun.

— Noen er litt bekymret for denne alliansen. Det er bra, fremholder Matteo Salvini i italienske Lega Nord.

Innflytelse

Med en egen partigruppe i EU-parlamentet vil Le Pen og vennene kunne få mer makt og kunne øve mer innflytelse, men et samarbeid mellom partier kjent for sterke meninger og sterke interesser på enkeltsaker vil også bli en krevende øvelse.

Wilders mener de har mest til felles.

— Vi er partier som kjemper for nasjonal suverenitet, for nasjonalstaten og mot de eurofile partiene som er så overrepresentert i dag. Vi skriver historie i EU, sier Wilders.

— Vi skal snu tidevannet, lover Harald Vilimsky fra østerrikske FPÖ.

Selvtillit

Le Pen går uansett inn i alliansebyggingen med stor selvtillit. Hun knuste president François Hollandes sosialistparti i et EU-valg statsminister Manuel Valls kaller både et sjokk og et jordskjelv.

— Et dystert øyeblikk for Frankrike og Europa, sa Valls om valget, mens Le Pen mener folket har felt en klar dom over det bestående.

Hun vil ha en politikk «av franskmenn, for franskmenn og med franskmenn», mer makt tilbake til Paris fra Brussel og mener valget er en fullstendig avvisning av EU i det franske folk.