Bakgrunnen for vedtaket som ble gjort med stort flertall i Representantenes hus og et litt mindre flertall i Senatet, kan være republikanerne har fått kalde føtter og skjønner at velgerne ville skylde på dem om de igjen bidro til at statsapparatet ble stengt ned og USA sto på randen av å misligholde statsgjelda.

Det var et tegn i tiden at Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner, til slutt fikk nok og skjelte ut den konservative Tea Party-fløyen fra talerstolen i Kongressen. Han sa de hadde tapt all troverdighet og at strategien Republikanerne valgte, ikke var den han hadde foretrukket.

Boehner har det siste året motstrebende, men lojalt av frykt for splittelse i partiet, frontet den kompromissløse motstanden mot alt president Barack Obama står for, ikke minst helsereformen, enda han visste det ikke var en smart strategi.

Får skylda

Meningsmålingene gir ham rett. Et klart flertall skylder på Republikanerne for at konflikten om budsjettet gikk så langt at deler av statsapparatet ble nedstengt i 16 dager i oktober og at titusener av offentlig ansatte ble permittert.

Budsjettavtalen for de neste to årene ble framforhandlet av den republikanske kongressrepresentanten Paul Ryan og den demokratiske senatoren Patty Murphy.

Avtalen reduserer noen av de drastiske automatiske kuttene som ble vedtatt i fjor, med 63 milliarder dollar over to år og kutter underskuddet på budsjettet med 23 milliarder dollar over ti år. Den inkluderer ikke skatteøkninger, men derimot en avgift på flyreiser som øker statens inntekter.

Konservative imot

Avtalen fikk støtte av et stort flertall i Representantenes hus, men rundt 90 av de mest konservative republikanerne stemte imot fordi de mener den ikke bidrar nok til å redusere budsjettunderskuddet.

I Senatet, der demokratene har flertall, var det flere republikanere som stemte imot, blant dem tre håpefulle republikanske presidentkandidater om tre år — Marco Rubio, Rand Paul og Ted Cruz, alle på den konservative fløyen.

Budsjettavtalen avverger faren for at USA igjen i januar ender med nedstengt statsapparatet. Men det betyr ikke at det ikke blir nye strider og tautrekninger siden den kun er et rammeverk og fordeling av pengene på budsjettpostene gjenstår.

Og det blir mye annet å strides om; blant annet må gjeldstaket heves igjen i februar, og immigrasjonsloven kommer på dagsordenen.

Bittert i partiet

Men Tea Party gir ikke opp å få gjennom sin agenda, som først og fremst går på drastiske og smertefulle kutt for å redusere underskuddet. Så bitre begynner motsetningene å bli at enkelte snakker om splittelse i det republikanske partiet.

En rekke republikanske senatorer, også noen av de mer konservative, blir nå utfordret i nominasjonsprosessen foran mellomvalget neste år av Tea Party-kandidater som kritiserer dem for å være for ettergivende overfor Obama.

Av tolv republikanske senatorer som er på valg neste høst, får sju en tøff kamp mot Tea Party-aktivister, blant dem to av Republikanernes ledere, Mitch McConnell fra Kentucky og Lindsay Graham fra South Carolina.

Demokratene gnir seg i hendene mens den republikanske partiledelsen ser med gru på muligheten for at partiet i stedet for å vinne flertall i Senatet, slik slagplanen er, skal tape enda flere plasser.

Det blir i tilfelle en gjentakelse av situasjonen i fjor i Missouri og Indiana der Republikanerne tapte to sikre stater fordi konservative republikanske kandidater kom med ekstreme uttalelser om abort som undergravde kampanjene deres. (©NTB)