Kjempet for kollegaens liv

Bergenseren Harald Henden den første som nådde frem til den nå avdøde Dagblad-journalisten Carsten Thomassen.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

— Vi fikk stanset blødningene. Men vi følte at det gikk veldig lang tid før vi fikk hjelp, sier Henden til sin egen avis VG.

Henden forteller at han var på hotellrommet og jobbet da han hørte en eksplosjon, etterfulgt av skuddsalver. Han gikk ut på gangen, da et smell blåste inn vinduet. Deretter møtte han på en av utenriksminister Jonas Gahr Støres livvakter, som var på vei nedover med våpen i hånd. Henden fikk da beskjed om å trekke seg unna.

Les også: Journalister i sjokk og sorg.

Dratt i sikkerhet Den rutinerte fotografen løp så tilbake til rommet og hentet skuddsikker vest, og tok seg ned i resepsjonen.

— Der så jeg Carsten ligge hardt skadd og i direkte skuddlinje fra et vindu. Jeg dro ham i sikkerhet bak en murvegg ved heisen, sier Henden til sin egen avis.

Henden er godt trent i førstehjelp og fikk hentet førstehjelpsutstyr på rommet for å hjelpe sin kollega. Tilbake hos Thomassen forsøkte han å stanse blødningene.

Les også: Støre: - Et av mine mest dramatiske øyeblikk

– Gjorde det vi kunne - Vi var flere journalister, også fra Aftenposten og TV 2, som jobbet med ham i lengre tid for å holde liv i ham, sier Henden til Dagbladet.

Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen beskriver det som videre hendte, slik i dagens avis:

”Først etterpå slo det meg at en attentatmann fremdeles kunne ha ligget på lur. Det var nesten ingen andre mennesker å se i det store hotellet. Hvor de andre var, ante vi ikke. Noen forsøkte å hjelpe en UD-mann i den andre enden av lobbyområdet på hotellet.

Vi gjorde det vi kunne for å hjelpe til med å redde Carsten Thomassen.

Les også: Sørger over tapet

Også Scanpix-fotograf Stian L. Solum var med på livredningsarbeidet.

«En kule som bommet på ham hadde gått inn i veggen like ved heisen, der vi forsøkte å holde Carsten i live, i det som føltes som en evighet av tid», skriver Andreassen.

Les også: Bomben gikk av like før norsk middagsselskap

38 år gammel Mandag kveld døde Dagblad-journalisten på operasjonsbordet. Han ble 38 år gammel. Thomassen etterlater seg samboer og to barn.

Tilstanden for den skadde UD-ansatte ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mandag kveld betegnet som alvorlig. UD hadde ingen nye opplysninger om tilstanden ved 1-tiden natt til tirsdag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dagbladets journalist døde

  2. Kjempet for kollegaens liv

  3. Utenriksministeren opprørt

  4. Journalister i sorg

  5. – Det var blodspor overalt

Foto: Harald Henden

BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN