Norsk soldat drept i Afghanistan

Tirsdag tar de norske soldatene i Kabul farvel med sin kamerat. Den erfarne løytnanten ble drept da patruljen hans måtte skyte seg ut for å komme i sikkerhet.

Publisert Publisert
  • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Tirsdag blir det holdt offisiell minnegudstjeneste for den drepte, norske soldaten i 30-årene. Det vil bli lystenning og bønn for den døde og hans familie, ifølge Forsvaret.

– Det vil bli god tid til refleksjon og til å ta avskjed med en kamerat og en kollega. Avdelingen får vise den siste ære før båren føres hjem, og de fortsetter sine operasjoner der de er, sier stabsprest ved Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret, Arve Løvenholdt, til NTB.

Den erfarne løytnanten i Forsvarets spesialkommando (FSK) ble drept i en skuddveksling under et rekognoseringsoppdrag sør for hovedstaden i Afghanistan, Kabul.

Medfølelse med familien

Soldaten etterlater seg kone og barn i Norge. Både fra Forsvaret og fra politisk hold kom det kondolanser mandag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttrykker medfølelse med de etterlatte etter at den norske soldaten ble drept i Afghanistan.

– Denne dagen skal først og fremst brukes til å vise vår medfølelse med de etterlatte. En familie har mistet en far, en ektefelle og en sønn, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

Gransker hendelsen

Forsvaret skal granske hendelsen som endte med at løytnanten ble drept. Granskningen er ikke offentlig, men en rutinemessig undersøkelse etter skader og dødsfall.

– Den norske styrken er under NATOs kommando, og NATO vil selv ta en beslutning om de også ønsker å granske skuddvekslingen, sier viseadmiral ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåtta, Jan Reksten.

Forsvaret vil av hensyn til de pårørende ikke gå ut med navn på den drepte. Han er en erfaren løytnant i 30-årsalderen, og har vært flere ganger i Afghanistan tidligere.

Ukjente motstandere

Norske elitesoldater fra Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando var på rekognosering sammen med afghanske spesialstyrker da de havnet i en skuddveksling mandag morgen.

Trefningen skjedde ifølge Forsvaret og Forsvarsdepartementet i Lowgar-provinsen i det sentrale Afghanistan, sør for Kabul. Det var tirsdag ettermiddag uklart hvem som skjøt mot de norske soldatene og hvorfor.

Oberstløytnant i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, bekrefter at skuddvekslingen skjedde innenfor de norske styrkenes operasjonsområde, som er området som direkte påvirker sikkerheten i Kabul.

Norske soldater blir

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var mandag helt klar på at det er helt uaktuelt å trekke de norske soldatene ut av Afghanistan – til tross for at en norsk elitesoldat var blitt skutt og drept.

– Vi har påtatt oss et oppdrag i Afghanistan og det har vært forbundet med en til dels stor risiko. Spesialstyrkene våre har gjort en svært viktig jobb i så måte, og det er veldig trist når vi mister en av soldatene våre, men det er likevel ikke slik at det kan føre til at vi trekker oss ut, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Forsvarsministeren mener de norske styrkene gjør en formidabel innsats for å sikre stabiliteten i Afghanistan og for å sikre stabilitet og sikkerhet for det internasjonale samfunnet.

– Ingen ny debatt

Statsminister Jens Stoltenberg gir sin forsvarsminister full støtte og påpeker at alle partiene på Stortinget gjennom flere år har støttet Norges militære engasjement i Afghanistan, og mener en ny debatt ikke er aktuell.

– Dette dødsfallet endrer ikke norsk politikk og vår innsats i Afghanistan. Vi har hele tiden vært klar over at oppdraget er forbundet med fare og risiko. Det er ikke grunnlag for en ny debatt på bakgrunn av dagens episode, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

– Norges rolle i Afghanistan er en eviggående debatt, men denne episoden alene vil ikke være gjenstand for ny debatt. Og det blir overhodet ikke aktuelt å trekke hjem den omkomnes kollegaer, sier SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, til NTB.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Det måtte skje

  2. – Nordmannen i Afghanistan ble skutt på kloss hold

  3. SV-politiker vil ha ny Afghanistan-debatt

  4. Drept soldat tilbake i Norge

Viseadmiral Reksten bekrefter at en norsk soldat fra Forsvarets spesialkommando Hærens jegerkommando omkom under en skuddveksling i Afghanistan. Foto: Hansen, Alf Ove

Satelittfoto over stedet i Afghanistan hvor den norske elitesoldaten ble skutt og drept mandag morgen. Foto: GOOGLE EARTH

Satelittfoto over stedet i Afghanistan hvor den norske elitesoldaten ble skutt og drept mandag morgen. Foto: GOOGLE EARTH

En norsk soldat er drept i skuddveksling i Afghanistan, melder Forsvarsstaben. Den drepte er en av de norske spesialsoldatene fra Forsvarets spesialkommando Hærens jegerkommando, heter det i en uttalelse fra Forsvaret. Foto: Junge, Heiko