Ber rederne bruke væpnede vakter utenfor Somalia

USA anbefaler greske skipsredere å plassere væpnede vakter på skip som skal passere Afrikas Horn, for å beskytte dem mot piratangrep.

Minst elleve skip er for tiden kapret utenfor Somalia, blant dem den spanske tråleren Alkrana som har et mannskap på 36. Foto: REUTERS/SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det amerikanske utenriksdepartementet hadde torsdag et møte med representanter for det greske rederiforbundet og rådet dem til å bruke våpenmakt mot piratene.

Greske redere kontrollerer om lag 20 prosent av all sivil skipsfart i verden og var representert av presidenten i det greske rederiforbundet, Theodore Veniamis, under møtet i Washington.

— Det er i redernes egen interesse å sette i verk tiltak for å beskytte seg selv i dette farvannet, lød budskapet fra amerikansk UD.

Det norske rederiforbundet har advart sine medlemmer mot å ta i bruk væpnede vakter om bord i skip som skal passere kysten av Somalia, av frykt for at dette skal få piratene til å ta i bruk enda kraftigere skyts.

Minst elleve skip er for tiden kapret av pirater ved Afrikas Horn, og nærmere 200 besetningsmedlemmer holdes som gisler.

En EU-ledet marinestyrke, der også den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen inngår, forsøker å hindre kapringer i området, men har ikke lykkes.

Denne uka kapret somaliske pirater det Panama-registrerte skipet Al-Mizan som fraktet mat og elektroniske varer fra De forente arabiske emirater. Mannskapet på 18 holdes som gisler og kaprerne krever 3 millioner dollar i løsepenger for å frigi skip og mannskap.-

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bekjemper pirater med plastfigurer

  2. Piratangrep mot oljetanker stoppet

  3. Norsk skip forsøkt kapret

  4. Herjer til havs

BT anbefaler

Huset til Jan må rives om det blir grønt lys for ny sykkel­vei: – Føler hjelpeløshet

Politikerne vil droppe sykkelprosjekter i Bergen Sør. Jan Isaksens bolig ryker om veivesenet ikke snur.

LES SAKEN