18 av OSSEs medlemsland har besluttet å sende ubevæpnet militærpersonell til Ukraina, totalt 35 representanter, etter en forespørsel fra den ukrainske overgangsregjeringen i Kiev, opplyserorganisasjonenonsdag.

Observatørstyrken sendes med mandat fra kapittel 2 i OSSEs såkalte Wien-dokument fra 2011, som tillater land frivillig å ta i mot OSSE-observatører for «å forsøke å redusere bekymringer om uvanlig militær aktivitet».

— Håper å bidra

Overgangsregjeringen i Ukraina ba tirsdag OSSE om å sende observatører til landet i perioden 5. til 12. mars. Den militære observatørstyrken starter arbeidet i byen Odessa ved svartehavskysten.

Det er første gang det gjeldende kapittelet i Wien-dokumentet fra 2011 blir satt ut i livet.

— Jeg håper at denne militære visitten vil bidra til å få trappet ned den spente situasjonen i Ukraina, sier OSSEs generalsekretær Lamberto Zannier.

— Ved å skaffe til veie en objektiv vurdering av de faktiske forhold, vil OSSE være bedre i stand til å få til en politisk løsning på den nåværende krisen gjennom dialog, sier Zannier videre.

Til Krim

De 18 landene som skal delta i observatørstyrker er, i tillegg til Norge, Canada, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og USA.

En delegasjon fra OSSE kom ifølge den ukrainske sikkerhetssjefen Andrij Parubij til Kiev tirsdag, og de vil fortsette videre til Krim-halvøyen, der russiskvennlige styrker nå har kontroll.