Lille Maria Francesca døde i krybbedød andre juledag og ble bare to og en halv måned gammel. Da foreldrene ønsket å gravlegge henne i Champlan, fikk de nei.

Forstadens konservative borgermester Christian Leclerc begrunnet avslaget med at det er få gravplasser i Champlan.

— Vi prioriterer de som betaler lokal skatt, sier han til avisen Le Parisien. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Fremmedhat

— Dette er rasisme, fremmedhat og stigmatiserende, sier Loic Gandais, som leder en forening som bistår rom-familier i området.

Den lille jentas foreldre er rumenske statsborgere, men har bodd i Frankrike de siste åtte årene. Parets to andre barn går på skole i Champlan.

Som følge av avslaget må de nå gravlegge Maria Francesca i landsbyen Wissous noen kilometer unna. Også der er borgermesteren konservativ, men han var rask med å tilby gravplass da saken ble kjent.

— Man skal ikke forverre smerten til en mor som har båret på et barn i ni måneder, bare for å miste henne to og en halv måned senere, sier Richard Trinquier.

Bøtelagt

Det lever om lag 20.000 romer i Frankrike, de aller fleste av dem under kummerlige forhold. I Champlan lever de på to eiendommer der det verken er vann eller strøm.

Frontene i debatten om romene er svært steile i Frankrike, og i august ble en representant i den franske nasjonalforsamlingen bøtelagt for å si at «Adolf Hitler drepte kanskje ikke mange nok» av romfolket.

EU anslår at det lever mellom 10 og 12 millioner romer i Europa, noe som gjør dem til den største minoriteten på kontinentet.