Brakseier til Trump, og Bush trekker seg

Donald Trump vant republikanernes nominasjonsvalg i South Carolina lørdag. Når Jeb Bush nå trekker seg, kjemper Marco Rubio og Ted Cruz om å være det klare alternativet til Trump.

Publisert Publisert

I MEDVIND: To på rad for Trump, som også vant i New Hampshire. Foto: Scanpix (arkiv)

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Seieren gjør at eiendomsmogulen har et svært godt utgangspunkt før supertirsdagen 1. mars, da en firedel av delegatene til partiets landsmøte skal fordeles. Under valgvaken i Spartanburg gikk jubelen i taket da resultatet ble kjent.

— Det er ikke noe som er enkelt når du stiller som presidentkandidat. Det er tøft, stygt, slemt og sleipt. Men det er vakkert når du vinner; det er vakkert, sa Trump til sine ekstatiske tilhengere, som viftet med plakater og gratulerte hverandre.

Men Trump har ikke tenkt å hvile på laurbærene. Han sier han skal «tilbake i krigen i morgen» og regner med å gjøre det svært godt i Nevada, som er neste stat ut i den republikanske nominasjonskampen.

Rubio mot Cruz

Trump har fått 32,5 prosent av stemmene når 99 prosent er talt opp. Dermed er det to på rad for Trump, som også vant i New Hampshire og kom på en knepen annenplass i Iowa.

Bak Trump ligger Florida-senator Marco Rubio på 22,5 prosent, tett fulgt av Texas-senator Ted Cruz på 22,3 prosent. Under opptellingen har det vært lite som skiller de to, og de vekslet på å holde annenplassen. Den er symbolsk viktig på veien videre i nominasjonskampen. Begge holdt taler som om de skulle ha vunnet valget:

— Dette landet er klart for en ny generasjon med konservative som kan lede det inn i det 21. århundre, sa Rubio, som samtidig slo fast at det nå er en kamp mellom tre kandidater på republikansk side.

God stemning

På Trump-valgvaken ble nyheten om seieren mottatt med taktfaste rop: «USA! USA! USA!» og «Vi vil ha Trump!». Utenfor sto mange mennesker som vil inn og feire, i kø.

— Dette er bra. Jeg ville at Trump skulle vinne, sier Stacey Brubaker til NTB.

Hun hadde på seg en «Kvinner for Trump»-button og sier hun støtter ham på grunn av hans erfaring i privat sektor og fordi han”snakker rett fra levra».

— Jeg er svært opprømt, sier Trump-velger Kirk Trussell.

— Nå er det lagt et godt grunnlag. Folket har talt og sagt hvem de ønsker som republikansk kandidat. Nå må de etablerte i partiet bli med, så vi kan ta tilbake Det hvite hus, mener han.

Langreist og nysgjerrig

Kent og Melanie Varner kjørte 80 mil fra Pennsylvania til South Carolina for å ta Trump nærmere i øyesyn.

— Jeg tror seieren betyr at Trump er på vei til Det hvite hus. Det er ganske fantastisk, sier Kent Varner til NTB.

— Ettersom jeg er fra Pennsylvania, har jeg ikke stemt på Trump i dag. Vi har ikke bestemt oss, så vi ville finne ut mer om dette og om ham.

— Det har definitivt påvirket oss i retning av å stemme på ham, svarer konen Melanie på spørsmål om de er nærmere en avgjørelse seg etter å ha besøkt den såkalte palmestaten i sør.

Bush trekker seg

Kandidatene slåss om 50 landsmøtedelegater fra South Carolina. Delstatens valgsystem i nominasjonen favoriserer vinneren kraftig. Den som får flest stemmer, får automatisk 29 delegater. De øvrige 21 deles ut basert på resultatet i hvert av de syv kongressdistriktene i staten.

Bak Rubio og Cruz er det en tydelig luke ned til bunnsjiktet, som utgjøres av Jeb Bush (7,8 prosent), John Kasich (7,6 prosent) og Ben Carson (7,2 prosent). Bush, som tidlig i valgkampen ble sett på som den største favoritten, kunngjorde at han nå trekker seg fra valgkampen.

— Folk i Iowa, New Hampshire og South Carolina har sagt sitt, og jeg respekterer deres valg, sa en tydelig beveget Bush under sin valgvake i delstatshovedstaden Columbia.

Publisert