Obama ringte torsdag kveld til Netanyahu for å diskutere enigheten som ble oppnådd med Iran etter atomforhandlingene i Lausanne i Sveits, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Avtalen representerer betydelig fremgang for å sikre en varig løsning som gjør det umulig for Iran å utvikle kjernefysiske våpen, forklarte Obama til Israels statsminister. Obama forsøkte å berolige Netanyahu med at Israel ikke står alene. Obama sa at fremgangen med å få avtalen på plass ikke fjerner bekymringer om at Iran støtter terrorisme og trusler rettet mot Israel. USA støtter derfor Israels sikkerhetsbekymringer, ifølge Obama.

— «Et historisk feilsteg»

Men Netanyahu lot seg ikke berolige. Avtalen legger veien åpen for at Iran kan lage kjernefysiske våpen, og avtalen er en trussel mot Israels eksistens, svarte Netanyahu.

Israelske myndigheter har kalt avtalen «et historisk feilsteg» og «farlig».

USAs president Barack Obama ringte torsdag til Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz al-Saud for å diskutere atomavtalen som er oppnådd mellom verdenssamfunnet og Iran.

Obama inviterte kong Salman og Golfrådet (Gulf Cooperation Council) til Camp David for å fortsette samtalene om Iran, opplyser Det hvite hus.

Reaksjonene fra statene på Den arabiske halvøy lot vente på seg torsdag. Det er ventet at det vil ta noen dager før Golfrådet, som består av Saudi-Arabia, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar, Oman og Bahrain, legger fram en felles kunngjøring.

– Legger føringer

Saudiarabiske kommentatorer viser til at Saudi-Arabia flere ganger har gitt uttrykk for at landet kommer til å skaffe seg egne atomvåpen dersom Iran gjør det samme. Kommentatoren Jamal Khashoggi mener atomavtalen som ble oppnådd torsdag, vil være førende for Saudi-Arabias egne interesser.

– Denne atomavtalen tilrettelegger for det som kan oppfattes som akseptable grenser for atomaktivitet. Dette kan åpne for Saudi-Arabias appetitt for å utvikle sitt eget kjernefysiske program innenfor disse rammene, sier han.

En av Golfrådets sikkerhetsrådgivere, Sami al Faraj fra Kuwait, har ingen god følelse rundt Irans atomavtale.

– Hvis Iran klarer å få tilgang på tilstrekkelig kjernefysisk kapasitet en dag, vil vi legge skylden på det internasjonale samfunnet som fikk avtalen i stand. Vi vil i så fall utvikle en motvekt til Iran, sier Faraj.

Saudi-Arabia ser på Iran som sin største rival og frykter, i likhet med Israel, at Iran kan komme i besittelse av atomvåpen.

- Et viktig skritt mot en endelig avtale

Enigheten i atomforhandlingene med Iran er et viktig skritt på veien mot et atomprogram i Iran som kun skal brukes til fredelige formål, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg ønsker den politiske enigheten i atomforhandlingene mellom Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA, Russland, Kina og Iran velkommen. Dette er et viktig skritt mot en endelig avtale som skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål, sier Brende.

Han sier den norske regjeringen gir sin fulle støtte til de videre bestrebelsene på å komme fram til en helhetlig og verifiserbar avtale innen 30. juni.

– En slik helhetlig avtale vil tjene både verdenssamfunnet og Iran, og åpne for tettere kontakt, så vel politisk som økonomisk, sier Brende.

Han sier Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil ha en viktig oppgave i tiden framover med å verifisere at Iran følger opp sine forpliktelser i avtalen. Norge har bidratt med over 12 millioner kroner til verifiseringen av den midlertidige handlingsplanen som ble framforhandlet i november 2013.

– Norge støtter også den videre prosessen hvor IAEA og Iran har oppnådd enighet om et rammeverk for videre samarbeid, spesielt om usikkerhet rundt «mulige militære dimensjoner» i atomprogrammet, sier Brende.