- Røde Kors har kun bygget seks hus i Haiti

Amerikansk Røde Kors hevder å ha bygget hjem til over 130.000 mennesker i Haiti siden jordskjelvet i 2010, men det faktiske tallet er at organisasjonen kun har bygget seks nye hus.

ta6432c9.jpg
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det kommer fram av undersøkelser den amerikanske kringkasteren National Public Radio har gjort sammen med ProPublica.

Selv om Røde Kors har feiret sitt arbeid i det offentlige rom, kan kilder fortelle at organisasjonen har mislyktes på bakken i Haiti, skriver NPR.

Røde Kors har angivelig mottatt nesten 500 millioner dollar (nær 4 milliarder kroner) i donasjoner etter skjelvet. Men i bydelen Campeche i hovedstaden Port-au-Prince er ikke et eneste hus blitt bygget.

Mange innbyggere bor i skur laget av rustent metall, uten tilgang til drikkevann, elektrisitet eller grunnleggende sanitærutstyr.

Brutte løfter

I slutten av 2011 lanserte Røde Kors et omfattende prosjekt som skulle gjenreise hovedstaden som ble kraftig rammet av jordskjelvkatastrofen året før. Hovedmålet med prosjektet var å bygge hundrevis av permanente hjem for dem som ble husløse.

Sjefen for det amerikanske Røde Kors, Gail McGovern, kunngjorde ambisiøse planer om å utvikle helt nye lokalsamfunn i Port-au-Prince. Ingen er noensinne blitt bygget, og kun seks hus er satt opp av organisasjonen på snaut fire år.

Store utfordringer

Røde Kors vil ikke gå ut med detaljer om hvordan de har brukt milliardene som er donert til Haiti-formål. Men NPRs og ProPublicas undersøkelser viser at langt mindre penger har nådd de trengende enn det organisasjonen har hevdet.

— Som mange humanitære organisasjoner som jobber i Haiti, støtte Røde Kors på komplikasjoner som gjaldt forsinkelser i regjeringens koordinering, konflikter over eierskap, forsinkelser i Haitis tollvesen, utfordringer med å finne kvalifisert personell, kolera-utbruddet og andre utfordringer, uttaler Røde Kors.

Haiti regnes som det fattigste landet på den vestlige halvkule og har slitt med å reise seg etter katastrofen som rammet øystaten for fem år siden.

Publisert