Brukt designerkupp i Praha

Drømmer du om elegante designerklær, men har ikke råd?

FASJONABELT UFASJONABELT: Du får kanskje ikke de mest elegante handleposene når du går på bruktshopping, men når innholdet er bra, gjør det ingenting. Her er artikkelforfatteren kledt i brukt fra topp til tå: Skinnskjørt fra Munthe Plus Simonsen og genser fra Dranella, begge deler fra Textile House, og jakke fra Patrizia Pepe, innkjøpt på Bellitex. Totalpris: Ca. 200 kroner.
  • Audhild Skoglund
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det er en overveldende strøm av nordmenn til Praha.

Man hører norsk på kafeene, på gaten, og ikke minst i de mange kjedebutikkene som ligger i handlegatene i sentrum. For ved siden av det verdensberømte tsjekkiske ølet og sightseeing,er det én ting de fleste nordmenn ønsker å få med seg når de gjester Praha – shopping.

Men, som mange handleglade nordmenn har erfart, klær er slett ikke billigere i Tsjekkia enn hjemme. Det vil si – ikke med mindre man kjenner til det som befinner seg rett utenfor turistløypa.

For hva sier du til å droppe Zara og heller utvide garderoben med klær fra Valentino, Missoni og Étoile Isabel Marant, alt til noen få tiere eller en hundrings pr. plagg? Det krever kanskje litt mer innsats enn å plukke med seg noe fra Hennes & Mauritz, men slett ikke mye.

På jakt etter rimelige reisemål?

Les også

De billigste storbyene i høst

FAST KUNDE: 27 år gamle Branka pløyer Prahas bruktbutikker jevnlig.

Kvalitet i bruktbølgenDet tsjekkiske bruktmarkedet har inntil nylig ikke vært stort å skryte av.

Man har på den ene siden hatt de overprisede bruktbutikkene i turisttråkket i gamlebyen, og på den andre siden rotete og ulekre butikker som mest av alt har minnet om dumpingplasser for gammelt skrot fra klesskapet. Det har vært billig, men ikke særlig innbydende.

Kan du reglene?

Les også

Dette må du huske på om du handler julegavene fra utlandet

Det nye er kjeder av bruktbutikker hvor klærne er godt sortert. Samtidig er innslaget av kvalitetsklær fra de dyre merkene påfallende høyt sammenlignet med i Skandinavia, hvor slikt ofte selges videre privat. Og prisene er latterlig lave, som moteinteresserte fra inn— og utland er i ferd med å oppdage.

BYENS HJERTE: Torget i gamlebyen er et must om du er i Praha. Brukthandlingen bør du imidlertid ikke utføre i de mest turistifiserte gatene i dette strøket.
UTSIKT MOT SLOTTET: Praha er en ypperlig by for gåturer, ikke minst langs elven Vltava.

– Vil ha kvalitet27 år gamle Dušan fra Kroatia er en dem som nå jevnlig tråler bruktbutikkene. Vi treffer ham på Textile House, en kjede som har hele elleve butikker i Praha.

— Jeg er opptatt av kvalitet og eksklusive merker, forteller han.

— Nå fant jeg akkurat en Diesel-bukse til 350 tsjekkiske koruna (ca. 120 norske kroner). Pengene jeg sparer mot å kjøpe nytt, kan jeg bruke på å reise eller gå ut og ha det gøy.

Så får vi en entusiastisk utlegning om kvaliteten på ull og lin i de dyrere merkene, mens kona Branka, fra Montenegro, ivrig pløyer stativet for vintage-klær.

Nordmenn har fått en ny favoritt:

Les også

Er Polen det nye Danmark?

OUTLET-MICHAEL: Outletshopping er et godt alternativ om du vil handle nytt, men billigere, for eksempel fra Norges-favoritten Michael Kors.

FlaggskipetTextile House er flaggskipet i den nye brukttrenden. I begynnelsen var det stort sett eldre damer med dårlig råd som pløyde stativene deres.

Nå er det køer av moteinteresserte som venter utenfor hver gang butikkene åpner dørene for en ny kolleksjon. Hele sortimentet byttes nemlig ut hver måned, men det fylles også på daglig.

Ja, det er mulig:

Les også

En langhelg i Praha uten å møte turister på Karlsbroen?

RYDDIG: Textile House-butikkene har egne avdelinger for damer, menn, barn og pluss size.

Sjekk gjerne stativet merket «exclusive» først. Dette skal i prinsippet være der man finner designerklærne, men sorteringen er ikke særlig god. Jeg har for eksempel stadig funnet billigmerket Vila sortert under «exclusive». Til gjengjeld dukker luksusmerker som Escada, Cacharel og Hugo Boss helst opp på de «vanlige» stativene.Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Og det er her magien ligger. Merkebevisstheten i butikkene er lav, noe som gir tilsvarende gode priser for kundene. I tillegg er ikke minst dyre skandinaviske merker som Filippa K, Sand og By Marlene Birger helt ukjente for tsjekkere, som dermed lar plaggene henge igjen på stativene til fordel for noe de kjenner til fra før.

Hvor vil du reise neste år?

Les også

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

NYTT OG GAMMELT: Prahas høyeste bygg, et tv-tårn med flaggets farger, lyser opp i natten og symboliserer en by i skjæringspunktet mellom nytt og gammelt. Opp langs den krabber noen enorme skulpturer av babyer utsmykket av kunstneren David Černý.

Hvordan finner du frem?Mange av de gode bruktbutikkene ligger i gangavstand fra turistløypa, andre nås lett med trikk eller T-bane.

Sjekk Textile House i Charvátova 11, like bak varemagasinet Tesco i handlegaten Národní.

Eller ta av fra hovedgaten Václavské Náměstí inn i tverrgaten Štěpánská. Her finner du en liten filial av Domov Sue Ryder i Štěpánská 53, deretter den langt større og mer spennende Bellitex i Štěpánská 17, og til sist Textile House i Malá Štěpánská 14 (fortsett rett frem).

Alle tre ligger på høyre side av gaten og nås med en kort spasertur i vakre Praha-omgivelser.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om storbyferie:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tre innsidetips til de beste julebyene

  2. Hva? Storbyhelg i Sarajevo?

  3. Det kan bli prisras på Tyrkia neste år

  4. Hemmelige Bangkok

  5. - Folk er gale etter dette kartet

  1. Storby
  2. Reise
  3. Reiseguide
  4. Europa
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN