Derfor sover du dårlig natten før du skal fly

— En nedarvet egenskap som strekker seg flere generasjoner tilbake i tid.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Er du en av de som ikke får sove natten før du skal ut å reise? Du er ikke alene. Flere sliter med å få en god natts søvn natten før en tidlig flyavgang.

Nedarvet egenskap

— Vi er veldig forskjellig på hvorvidt vi klarer å slappe såpass av at vi får sove før en begivenhet dagen etter. Jo oftere vi er utsatt for slike begivenheter, som for eksempel reise, desto mer roer vi oss ned, og til slutt vil de fleste av oss takle det, sier allmennlege Pål Branæs i Onlinelege.no.

I hovedtrekk kan man si at man sover dårligere på grunn av egenskapen «å ligge på alerten».

- Det ligger faktisk nedarvet i oss at vi skal sove lettere om det skal skje noe viktig dagen etter, sier han.

Det kan forklares ved at egenskapen til å våkne lett eller ikke sove for dypt har vært viktig for å komme seg opp i forbindelse med jakt, eller for ikke å sovne på post når man vokter stammen sin.

— Hjernen vår lever fortsatt i naturen. Det tar nok svært lang tid til før denne gode egenskapen viskes bort fra mennesket. Egenskapen er for de fleste mer til ugagn enn nytte vil vel mange påstå, sier Branæs.

Ifølge professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, sover mange dårligere natten før reise fordi man da skal gjøre noe som er utenfor vanlig rutine.

— Dette gjør mange litt mer aktivert og oppspilt enn vanlig, noe som også gjør at søvnen blir litt dårligere enn ellers. Noen er også redde for å forsove seg, og noen kvir seg nok også til reisen, for eksempel dem med flyskrekk. Dette gir også økt aktivering og noe dårligere søvn enn ellers, sier Pallesen.

LES OGSÅ: Slik får du en billigere ferie

Reisefeber

Forsker Siri Waage i Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno), sier at det først og fremst er stress og reisefeber som gjør at enkelte ikke får sove før de skal ut å reise.

— Dersom man skal tidlig opp, som man ofte må når man skal ut å reise, så er det lett for å bekymre seg for flere ting natten før. Alt fra om man har husket alt man bør ha med seg, angst for å forsove seg, noen har kanskje et snev av flyskrekk, til at mange «teller timer» og blir stresset rett og slett fordi at de vet at de får sove lite den natten, sier Waage.

riks000638921-6Bz24945H6.jpg

Aktivert av lite søvn

Å behandle dette kan ifølge allmennlege Pål Branæsv sees på som et luksusproblem.

— Hvor ille er det å være uopplagt en dag? Bare det å stille seg selv dette spørsmålet kan være med på å hjelpe oss til å slappe av. For hva er det verste som kan skje om vi ikke sover hele den natten?

— Dessuten, og ikke uvesentlig, blir mange aktivert av for lite søvn og kan oppleve å være overraskende våkne av én dårlig natts søvn. Det er en form for stress og det kan frigjøre adrenalin som holder oss lett gående neste dag. Kanskje til og med mer enn ellers. En slik kunnskap kan også bidra til å få oss til å slappe av: «hvis jeg ikke sover nok i natt kan det tenkes jeg blir overvåken i morgen», sier Branæs.

LES OGSÅ: Disse 297 flyselskapene bør du holde deg unna

- Dropp kveldskaffen

Ved å følge søvnhygieneråd kan man kanskje redusere søvnplager knyttet til reisen.

— Kutt ut koffeinholdig drikke som kaffe fra kl. 12.00 formiddagen før. Ikke stress om kvelden, pakk og få unna alle viktige gjøremål i god tid før du skal legge deg, sier Pallesen.

Skal du trene, anbefaler professoren at du legger treningen til ettermiddagen og ikke kvelden. Det kan også lønne seg å droppe middagsluren denne dagen.

— Ha en nedroingsfase to til fire timer før du legger deg, der du ikke gjøre krevende fysisk eller intellektuelt arbeid. Unngå også sterke emosjonelle inntrykk i denne perioden, sier Pallesen.

LES OGSÅ: Her er familien som opplever at bagasjen forsvinner nesten hver gang de reiser

Sovetabletter

Sovetabletter kan brukes hvis man er mye plaget, men dette bør bare brukes sporadisk.

- De fleste fastleger tror jeg ikke har noe problem i å skrive ut en innsovningstablett for slike formål. Det er i tråd med retningslinjene for bruk av disse tablettene, sier Branæs.

Pallesen forteller at man også bør være oppmerksom på at den del sovetabletter gir «hangover»-effekt.

En annen type behandling er å bruke kognitiv terapi.

— Det vil si å realisere for seg selv hvor farlig det egentlig er ikke å sove skikkelig bare én natt, sier Branæs.

For B-mennesker som skal ta tidlig morgenfly vil søvnen ofte bli ekstremt kort før reiser.

- For slike, som meg selv, anbefaler jeg heller å reise på kvelden, hvis det er mulig. Dette er særlig viktig dersom en trenger å være uthvilt og skjerpet, sier Pallesen.

Nyere forskningsdata viser at prestasjonsevnen blant friske mennesker som har vært våkne i 18 timer tilsvarer prestasjonsevnen ved et alkoholinnhold i blodet på 0,5 promille. Etter 24 timers er prestasjonsevnen på samme nivå som ved en promille på over 1,0. Tips for bedre nattesøvn:

• Ikke drikk koffeinholdig drikke etter lunsj.

• Alkohol gir dårlig søvnkvalitet, man sovner fort, men finner ikke den gode dype søvnen.

• Ingen store måltider sent på kvelden.

• Ikke tren sent på kvelden.

• Ideelt er 18 grader god sovetemperatur i rommet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mathilde vant Idol Jr. og ville satse på musikk. Så fikk hun diagnosen som endret livet.

I nesten tre måneder var Mathilde innlagt på psykiatrisk avdeling for barn og unge på Haukeland.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Strammer inn munnbindpåbudet

  2. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

  3. Siri hadde ikke råd til å gå til tannlegen. Det endte med haste­innleggelse på Haukeland.

  4. Joe Biden har fått formell godkjennelse til å begynne overgangsprosessen

  5. Snapchat har kjøpt bergensapp

  6. Å gå på treningssenteret er helt nødvendig for Julie (33). Nå som det er stengt, er hun redd hun aldri vil kunne løpe igjen.