Nå er det ekstra dyrt å reise til New York og London

— Dollar har blitt 19 prosent dyrere på to år. Vi forventer ingen sterkere krone de neste årene, sier sjeføkonom.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Nordmenn elsker å reise på storbyferie – og har London og New York som favorittbyer, men nå blir det dyrere.

I løpet av den siste måneden har den norske kronen svekket seg med mellom fem og seks prosent. Særlig euro, dollar og pund har blitt dyrere for oss nordmenn.

Pundet står i skrivende stund på 10,87. Dollaren ligger på 6,82, mens euroen er oppe i 8,53 mot den norske kronen.

— Pundet har gått ekstremt hvis vi sammenligner med tallene fra fjoråret, da lå det på litt over 8,50. Så det merkes helt klart på feriebudsjettet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Da oljeprisene sank denne uken, svekket det også kronen betraktelig. Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB tror vi er på et nivå som vil vare en stund fremover.

afp000796311-uMGSApmYqg.jpg

— Vi tror ikke det er kortvarig. Kronen vil ikke nødvendigvis bli svakere, men vi tror den kommer til å holde seg svak på den siden av åtte-tallet mot euroen. Vi har forventninger om lav og lavere oljepriser fremover, sier Dørum.Euroen var på 8,66 mot den norske kronen 5. november, og har sunket siden da.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Tror USA blir enda dyrere

I november 2012 lå dollaren på 5,72, i dag ligger den på 6,82. — Varekurven er blitt 19 prosent, eller en femdel, dyrere. Ingen butikker på Manhattan setter ned prisene sine for å matche prinsene for nordmenn med oljepenger på besøk, sier Dørum.

Bruce tror vi vil oppleve at det blir dyrere å feriere i USA en stund fremover.

— Det er blitt mye dyrere for nordmenn på reise til USA, og merkbart dyrere bare siden starten av året. Det er delvis en historie om at kronen er blitt svak, men også at amerikansk økonomi går godt i motsetning til europeisk økonomi, sier Bruce.

Nordmenns forbruk i utlandet har eksplodert de siste årene, og vi reiser mer for hvert år som går. I fjor foretok vi 20 millioner reiser inn- og utenlands, ifølge en nøkkeltallsrapporten om norsk turisme. På bare ti år har feriebudsjettet vårt har økt med 132 prosent.

- Bryr nordmenn på ferie seg om valutasvingninger?

— Jeg tror ikke man velger tur etter hvor det er billig, men tror det spiller en viss rolle. Da vi så at kronen var spesielt sterkt og vi fikk billig dollar, euro og kanskje spesielt pund, så ga det helt klart en effekt på utenlandsreiser, sier han.

35 prosent økning av amerikanske turister

For utenlandske turister er det selvsagt gode nyheter at kronen svekkes.

- Hva betyr dette for norsk turistnæring?

— En svekket kronekurs slår ofte positivt ut for den norske reiselivsnæringen. Norge er i utgangspunktet et dyrt reisemål, men når kronen svekkes betyr dette at Norge blir et mindre dyrt reisemål og dette kan slå positivt ut i forhold til at flere vurderer Norge som ferieland, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

riks000768293-zPjccid19J.jpg

Tuftin trekker frem en formidabel økning blant amerikanske turister til Norge – en 35 prosent økning i gjestedøgn. Han tror effekten i stor grad dreier seg om markedsføringen rundt Disney-filmen «Frost».— Men en svakere krone er nok en medvirkende faktor også her. Vi håper den høye pundkursen vil få enda flere briter til å komme til Norge for å oppleve nordlyset, og for å stå på ski i vinter og bruke enda flere penger på opplevelser i Norge, sier Tuftin og legger til at både britiske og amerikanske turister er en attraktiv turistgruppe som har et allerede høyt forbruk på sine norgesferier.

Han forteller om en generell økning i antall utenlandske kommersielle gjestedøgn på åtte prosent i sommersesongen sammenlignet med fjoråret.

— Det er nok flere grunner til denne positive utviklingen men noe av dette tror vi kan forklares med ut i fra en svakere kronekurs. Samtidig som det blir billigere for utlendinger å feriere i Norge blir det også dyrere for nordmenn å reise utenlands, noe som nok også er en faktor til at rekordmange nordmenn har feriert i eget land i sommer, i tillegg til det strålende været selvfølgelig, sier Tuftin.

Innovasjon Norge ser frem til en god vintersesong, og tror at særlig våre naboer i sør vil ta turen til fjells.

— Svekkelsen i den norske valutaen gjør også at den danske kronen nå ligger på 115, noe vi forventer vil medføre økt skiturisme fra Danmark denne vintersesongen, sier Tuftin.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Dette er Londons nye knutepunkt

Her er  turistene mest fornøyde i Norge

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg kommer til å tenke meg om 16 ganger før jeg sender skade­melding igjen

– At det skal så lite til for å stå der med en påstand om 120 dagers fengsel. Jeg er sjokkert, sier bileieren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Helikopter har styrtet i Telemark

  2. Mann målt til 130 km/t i E39-tunnel

  3. Her er Lauritz på jobb­intervju. Han må bevise at han tåler blod­slitet på museet.

  4. To stikker seg frem, én skuffer stort

  5. Mann til sjukehus etter ulykke i Nordfjord

  6. Denne skaper frykt i barne­hagen: – Vi føler oss utrygge