Turistene strømmer til den blå Smurfe-byen

Byen fikk nytt liv etter filmsuksess.

Publisert Publisert

Da en ny smurfefilm skulle lanseres i byen måtte alle husene males blå. Betingelsen var at de skulle males tilbake til hvitt etter opptak. Da ombestemte folk seg plutselig.

Det summer av aktivitet i den vesle landsbyen Juzcar.

Det er midt på dagen, og i de andre små byene i området er det siesta-stille og knapt et menneske å se i gatene.

Men Juzcar er litt annerledes enn de alle andre.

Her vandrer folk i gatene eller sitter henslengt på uterestaurantene.

Butikkene og serveringsstedene er åpne og et lite, men populært, aktivitetsapparat tar imot små og store turister som strømmer på hele tiden.

David Fernandes med venninnene Veronica Alonso og Margarita Pena besøker Juzcar for første gang og er stort imponert. De bor alle i Sevilla. Foto: MORTEN UGLUM

Strømmer tilSmurfene har inntatt den lille fjellandsbyen på Solkysten, og gjort byen til en stor opplevelse for titusener av tilreisende hver eneste måned.

For de litt over 200 fastboende i den sørspanske byen er tilstrømningen blitt redningen ut av den spanske, økonomiske krisen. Smurfeentusiaster fra hele Europa kommer for å besøke landsbyen og bruke sine feriepenger i den rare byen der absolutt alle husene er malt smurfeblå.

Ikke bare er alle husene blå. Det vrimler også av tegninger og modeller av de morsomme, små og litt naive figurene på mange av fasadene. Apoteket er blitt et smurfeapotek, hotellet er likeledes blitt et smurfehotell og butikkene byr på smurfefigurer og smurfeutstyr i alle tenkelige former.

Og to store smurfefigurer, plassert på sentrale steder i byen, er blitt naturlige og yndede objekter for familiefotografier og selfier.

Bybildet i Juzcar har gjennomgått store endringer. Foto: MORTEN UGLUM

Alle tiders markedsføringDe små skapningene har simpelthen blitt et skikkelig økonomisk løft for juzcareñosene oppe i fjellene ovenfor den populære feriebyen Marbella.

Bakgrunnen er denne: Den amerikanske filmgiganten Sony Pictures produserte i 2011 familiefilmen om de små skogsdvergene— The Smurfs 3D – skapt av den belgiske tegneren Pierre Culliford og gjort kjent for oss i Norge på slutten av 70-tallet.

Det multinasjonale selskapet ville ha en verdenslansering helt utenom det vanlige, og lette etter steder som kunne ligne på landsbyen der smurfene lever.

Da var det at det Madrid-baserte reklamebyrået kom opp med pittoreske Juzcar, som de mente var perfekt til formålet. De hadde helt spesielle planer for lanseringen: Byen måtte være blå.

Derfor tok de kontakt med de lokale myndigheter som først trodde henvendelsen var en spøk.

Men for å gjøre en lang historie kort sa landsbybeboerne ja til Sony. Alle husene – kirken, rådhuset og til med kirkegården – ble i løpet av tre uker malt blå. For Sony hadde glatt gått med på betingelsen om å male husene hvite igjen etter lanseringen. Juzcar skulle tilbakestilles som en pueblo blanco - hvit by - etterpå.

Til og med byens apotek har fått en Smurf-dekorasjon. Foto: Morten Uglum

Hva skulle de gjøre?Men slik skulle det altså ikke gå. For ryktet om den rare, morsomme, blå fjellandsbyen spredte seg raskt. Befolkning fikk erfare at folk strømmet til for å oppleve den lille byen oppe i fjellene med de artige husene. Hotel Bandolero opplevde plutselig å bli fullbooket.

Med folk fulgte også økte inntekter til byen. Alle besøkende var på jakt etter smurfeopplevelsen.

Så hva skulle det gjøre? Skulle de gjennomføre planen om å male byen hvit igjen? Folk ble plutselig i villrede. Byen hadde blomstret, så også økonomien. En folkeavstemning ved juletider ble løsningen og etterpå kunne ordfører David Fernandez konstatere at innbyggerne hadde stemt ja for at den blå byen skulle fortsette som det.

Elsker Smurfene

Her var det bare å tråkke til og gjøre Juzcar til verdens smurfeby.

Det er stekende varm i solen selv om vi bare skriver mai. I skyggen under en parasoll sitter franske Eve Zwiebel og har sendt sine to barn Cindy og Lucca av gårde på ridetur rundt om i byen. Gabriel Kisfaludy er bonde i nabobyen og har skaffet seg verdifulle ekstrainntekter med å kjøre barn rundt i byen med to muldyr som han har utstyrt med artige smurfehatter.

— Barna elsker Smurfene. De har sett filmen og slukt alle bøkene. Så å komme hit var rene eventyret, og det blir nok ikke bare lett å skulle få dem med seg herfra igjen. Vi belager oss på at dagen i Juzcar blir lang. Det gjør ingenting, dette er morsomt også for oss voksne, sier hun og får et bekreftende nikk fra mannen sin.

Muldyreier Gabriel kan tilfreds konstatere at de to smårollingene koser seg og ler der de sitter på muldyrryggen.

Søsknene Cindy og Lucca Zwiebel får seg en alle tiders muldyr-vandring gjennom smurfebyen Juzcar. Gabriel Kisfaludy gjør seg ekstra penger på tilbudet. Foto: MORTEN UGLUM

Jobber mye— Jeg er kjempeglad for at Juzcar er blitt en så stor turistsuksess. Det gir meg og mange andre her i området flere ben å stå på. Jeg pleier å komme innom her hver lørdag og søndag når det er toppsesong, og ellers når vi vet at det kommer mange besøkende. Mens kona steller gården hjemme forsøker jeg å skaffe ekstra inntekter til gårdsdriften vår ved å tilby ungene å ri på muldyret gjennom byen. Det blir jo en litt annerledes sightseeingtur, smiler Gabriel og rusler videre med sine to små passasjerer som prater i vei og peker ivrig mens de passerer de ulike smurfefigurene.

Han takker Smurfene for den nye muligheten han har fått for å klare å livnære seg og sin kone i det tøffe andalusiske landskapet:

— Jeg har mange andre jobber også, så alt i alt er det blitt mulig å leve et bra liv her oppe i fjellene, sier han og vinker farvel til oss.

Smurfejobben kaller.

afp000715726-Pk4A1pbziK.jpg

Reisefakta: SmurfebyenJuzcar ligger i fjellet ovenfor Marbella på Costa del Sol, i provinsen Málaga.

For å komme dit med bil, kjør A397 mot Ronda, og ta av mot Juzcar.

Regn med å bruke rundt halvannen time på turen opp fra kysten.

Byen er liten, den har bare noe over 200 fastboende.

Det mulig og nå to store turistattraksjoner på samme dag: Den pittoreske og ganske mye større byen Ronda ligger bare et par mil unna Juzcar, og byr på et enda større service— og handletilbud.

Les også:

Unge rammes oftest av psykiske problemer på reisen

500 nordmenn får psykiske problemer på ferie hvert år

Dette ligger et vulkanutbrudd unna Etna

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Bergensere skal bygge ut Sentralbadet for 370 millioner

  2. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  3. 24 koronasmittede pasienter innlagt – tre flere enn mandag

  4. Tiltalt dommer gråt i retten

  5. Salhusfabrikken blir fredet og får nytt navn

  6. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»