Minst 132 barn og 12 lærere ble drept da opprørere fra Tehreek-e-Taliban (TTP), kjent som Taliban i Pakistan stormet en skole for barn av offiserer og andre ansatte i det pakistanske militæret tirsdag.

Verden har reagert med sjokk på massakren, som ifølge TTP var et svar på den pakistanske hærens offensiv i Nord-Waziristan.

— Vi angriper skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sa talsmann Muhammad Umar Khorasani.

Lover gjengjeldelse

Pakistans forsvarssjef Raheel Sharif lover gjengjeldelse og satte seg onsdag på flyet til Afghanistans hovedstad Kabul.

Pakistan anklager afghansk etterretning for å støtte Tehreek-e-Taliban, og krever lederen Maulana Fazlullah utlevert. Han antas å skjule seg nordøst i Afghanistan.

Afghanske myndigheter krever på sin side at pakistansk etterretning stanser støtten til Taliban i Afghanistan.

— Pakistansk Taliban har regimet i Islamabad som hovedfiende, mens afghansk Taliban i alle år har vært støttet av den pakistanske etterretningstjenesten (ISI), sier Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

Støttes av Afghanistan

Lurås er ikke i tvil om at TTP støttes av afghansk etterretning.

— Mange får seg ikke til å tro at våre allierte kan gjøre dette, men dette er ikke konspirasjonsteorier, sier han til NTB.

Afghanistans nyvalgte president Ashraf Ghani sier at han ønsker å bedre forholdet til Pakistan, vel vitende om at dette er helt avgjørende for å kunne komme fram til en forhandlingsløsning med Taliban i eget land.

Dersom han ikke etterkommer kravet om å bryte båndene til TTP, frykter enkelte at det kan komme terroraksjoner i Afghanistan som svar på skolemassakren i Peshawar.

Krav om hevn

I flere pakistanske byer ble det onsdag holdt minneseremonier for de drepte i Peshawar, men det ble også holdt demonstrasjoner med rop om hevn.

Enkelte røster tok til orde for «teppebombing» av stammeområdene langs grensa til Afghanistan.

TTP er imidlertid svært fragmentert og består av flere mindre grupper. Stammeområdene er også svært uveisomme, og det vil derfor være svært vanskelig å knuse opprørerne militært.

Oppblussing

Dersom pakistanske regjeringsstyrker går over grensa til Afghanistan i sin jakt på TTP, vil det kunne forverre forholdet mellom de to land, stikk i strid med hva Ghani har ytret ønske om.

— Pakistan har i lengre tid bedt den afghanske regjeringen om å gjøre noe med dette problemet. Man har snart ikke noe annet valg, brutaliteten i dette angrepet krever et svar, sier Saifullah Mehsud som leder FATA Research Center i Islamabad til Reuters.

Selv om Afghanistan og Pakistan skulle komme til enighet om å slå ned på TTP, kan Pakistans erkefiende India sørge for å holde konflikten varm. Også indisk etterretning støtter aktivt opp om TTP, sier Lurås.

— India er tungt inne i Afghanistan og har en rekke konsulater øst i landet. Disse konsulatene er bemannet av etterretningspersonell, som er i tett kontakt med pakistansk Taliban, sier Lurås.