Flyet, av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501, var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore, da det plutselig forsvant fra radaren 42 minutter etter avgang – uten at det ble registrert noen nødsignal.

Ifølge indonesiske myndigheter var flyet på vei over Javasjøen, som ligger mellom øyene Borneo, Java og Sumatra, da kontakten ble brutt. Søket er derfor foreløpig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo.

– Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier Joko Muryo Atmodjo, som leder avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement.

Søket etter flyet ble imidlertid avsluttet ved mørkets frembrudd søndag, rundt elleve timer etter at flyet forsvant.

SAVNET: Flyet er av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501. Det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore. Etter planen skulle det være framme klokken 1.30 natt til søndag norsk tid.
ENNY NURAHENI/REUTERS

Pårørende som har strømmet til flyplassene i Singapore og Surabaya måtte dermed gå en angstfull natt i møte uten mer informasjon om flyets skjebne. Blant de pårørende var Louise Sidharta som ventet på forloveden som var på ferie med familien sin.

– Det skulle være hans siste ferie før vi giftet oss, forteller hun.

– Mine eneste tanker går til passasjerene og mannskapet. Vi setter vår lit til leteoperasjonen og takker regjeringene i Indonesia, Malaysia og Singapore for innsatsen, uttalte en bekymret leder for AirAsia i Malaysia, Tony Fernandes.

Endret rute

På grunn av dårlig vær i området ba pilotene om å endre ruten før de mistet kontakten med flygelederne, ifølge tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

Flyet holdt 32.000 fots høyde da de ba om å klatre til 38.000 fot for å unngå det dårlige været, noe som flyeksperter sier er normal prosedyre.

Da flyet forsvant fra radaren, hadde det fortsatt nok drivstoff til fire timers flytid, men da søket ble avsluttet søndag var tiden flyet kunne holde seg i lufta for lengst over.

Barn om bord

155 passasjerer og sju besetningsmedlemmer er om bord på flyet. Blant disse skal det være 156 indonesiere, tre sørkoreanere, én malaysier, én franskmann og én person fra Singapore.

138 av passasjerene er voksne, mens 17 er barn, deriblant én baby.

Det befinner seg ikke nordmenn på flyet som det norske utenriksdepartement kjenner til, opplyser departementets pressevakt Rune Bjåstad til NTB.

Nytt Asia-mareritt

Indonesiske AirAsia er 49 prosent eid av det malaysiske AirAsia, og selskapet har ikke hatt noen ulykker i de 13 årene det har operert. Flyet som forsvant hadde rundt 23.000 timer i lufta fordelt på 13.6000 flygninger. Det var gjennom sin siste vedlikeholdssjekk 16. november.

Det nye flymysteriet kommer etter et uhyggelig år for asiatisk luftfart.

I mars i år forsvant et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. Dette flyet er fortsatt ikke funnet.

USA tilbyr søkehjelp

Noen måneder etter ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

USA tilbyr Indonesia hjelp til å lete etter det savnede AirAsia-flyet som forsvant sporløst søndag.

Flyet, av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501, var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore da det plutselig forsvant fra radaren 42 minutter etter avgang – uten at det ble registrert noen nødsignal.

Det er USAs nasjonale råd for transportsikkerhet (NTSB) som nå stiller seg til rådighet for Indonesia.

Setter inn helikoptre

Sju skip og to helikoptre settes inn i søket etter det savnede AirAsia-flyet så fort det blir dagslys i leteområdet, opplyser den indonesiske redningstjenesten til CNN.

Søket settes i gang klokka 7 lokal tid (kl. 01 norsk tid), eller tidligere hvis været tillater det, opplyser Hadi Mustofa i det indonesiske samferdselsdepartementet til AFP.

Flyet med 162 passasjerer om bord var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore, da det plutselig forsvant fra radaren 42 minutter etter avgang – uten at det ble registrert noe nødsignal.

Flyet var på vei over Javasjøen, som ligger mellom øyene Borneo, Java og Sumatra, da kontakten ble brutt. Søket ble søndag konsentrert rundt et område vest for øya Borneo, men leteforholdene var vanskelige med skydekke og nesten 3 meter høye bølger.

Mandag er planen å dele leteområdet i fire brede sektorer på 120 ganger 240 nautiske mil, opplyser redningstjenesten i Indonesia. Det kan også bli satt i verk søk på land.

Malaysiske myndigheter sender også tre skip til området, og Singapore skal etter hvert sette inn et fly. Australia, India og USA har også tilbudt letehjelp.