Tidligere flyvåpensjef avviser at han planla kupp

Den tidligere sjefen for Tyrkias flyvåpen har tilstått deltakelse i kuppforsøket, melder offisielle tyrkiske medier. Men i retten mandag avviste han anklagen om at han var kuppleder.

President Recep Tayyip Erdogan hilser på frammøtte etter en begravelse etter ofre for det mislykkede kuppet i Istanbul søndag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg er ikke personen som planla eller ledet kuppet, sa Akin Ozturk da han ble framstilt for varetektsfengsling. Han hevdet at han heller ikke vet hvem som ledet kuppet.

Bilder som er publisert av statlige tyrkiske medier, viser at Ozturk så sliten ut og hadde bandasje over øret da han møtte i domstolen, som skulle avgjøre hvorvidt han og 26 andre generaler og admiraler skal sitte fengslet fram til rettssaken.

Les også:

Les også

USA blir anklaget for å stå bak kuppforsøket

De anklages for å ha forsøkt å styrte den nåværende regjeringen, og for å ha planlagt å drepe president Recep Tayyip Erdogan.

Enkelte tyrkiske medier meldte tidligere at Ozturk hadde tilstått å ha spilt en sentral rolle i kuppet, men senere erstattet de denne meldingen med at han avviser dette.

Bakbundet

Både Ozturk og de andre tidligere militærtoppene hadde hendene bakbundet under rettsmøtet.

Ozturk er blant 103 generaler og admiraler som er blitt pågrepet så langt.

Myndighetene mener flyvåpensjefen var den innenlandske lederen av kuppforsøket, og at han ble bistått av Fethullah Gülen, en religiøs leder som bor i eksil i USA, og som regnes som president Recep Tayyip Erdogans erkefiende.

Les også:

Les også

Erdogan i tårer i begravelse for Istanbul-ofre

Gülen, som tidligere var en av Erdogans allierte, avviser all innblanding.

Godt over 7.000 mennesker er så langt pågrepet i forbindelse med kuppforsøket, opplyste statsminister Binali Yildirim mandag. Blant dem er også general Mehmet Disli, som myndighetene mener sto bak bortføringen av generalstabssjef Hulusi Akar.

Jakter på flere

Men jakten på involverte fortsetter, og mandag ble det aksjonert både mot luftforsvarsskolen i Istanbul og militærbasen Incirli, som er blitt brukt av den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i Syria og Irak.

Basen ble stengt som følge av fredagens kuppforsøk, ettersom det er mistanke om at den ble brukt til å fylle drivstoff på kampfly brukt i kuppforsøket. Søndag ble den imidlertid gjenåpnet.

Analyse fra Tyrkia-ekspert:

Les også

Difor lukkast ikkje kuppforsøket

Erdogan har tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia etter kuppforsøket, men mandag advarte statsminister Yildirim mot en forhastet beslutning etter sterke reaksjoner fra flere vestlige land, blant annet Tyskland.

En talsmann for den tyske regjeringen sa mandag at gjeninnføring av dødsstraff vil bety at Tyrkia ikke kan bli medlem av EU.

— Vi avviser kategorisk dødsstraff. Land som har dødsstraff, kan ikke være medlemmer av EU, sier Steffen Seibert.

Dersom Tyrkia gjeninnfører dødsstraff, vil også sette flyktningavtalen med EU i fare, framholder han.

NATO fordømmer

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordrer medlemslandet Tyrkia til å respektere rettsstatsprinsipper og demokratiske verdier, slik en rekke vestlige politikere har gjort før ham. Mandag snakket han med Erdogan på telefonen.

Les også:

Les også

Fra kaos til fest i gatene i Tyrkia

I tillegg til de over 7.000 pågrepne, hvorav flesteparten er soldater, er nærmere 9.000 blitt avskjediget fra sine stillinger i innenriksdepartementet. De fleste er politifolk, men også 2.745 dommere, samt andre ansatte i maktapparatet, har fått sparken.

Til sammen 232 mennesker ble ifølge myndighetene drept under kuppforsøket. 24 av dem var mistenkt for å ha deltatt i kuppet, mens de øvrige var sivile, politifolk og soldater, ifølge offisielle tall.

1.541 mennesker oppgis å være såret, blant dem 50 som deltok i kuppet.

Publisert: