Glenn Beck sammenligner AUF med Hitlerjugend

Den konservative amerikanske radiostemmen Glenn Beck sammenligner ungdommene som ble drept på Utøya, med Hitlerjugend.

Publisert Publisert

VEKKER HARME: Glenn Beck. Foto: REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Beck, som tidligere var kommentator på den konservative TV-kanalen Fox News og er en av yndlingene til Tea Party-bevegelsen, sier at AUFs ungdomsleir har urovekkende likheter med nazistenes ungdomsorganisasjon.

— Det var skyting på en politisk leir, som minner litt om Hitlerjugend. Jeg mener, hvem er det som arrangerer en leir for ungdom som handler om politikk, det er foruroligende, sa Beck på sitt riksdekkende radioshow ifølge avisa Daily Telegraph.

Lavmål

Torbjørn Eriksen, tidligere informasjonsmedarbeider til statsminister Jens Stoltenberg, kaller utsagnet et nytt lavmål for den omstridte kommentatoren, som rett som det er tvinges til å be om unnskyldning for opprørende uttalelser.

— Unge mennesker har samlet seg på Utøya i over 60 år for å lære om og være del i demokratiet, nettopp det motsatte av det Hitlerjugend dreide seg om, sier Eriksen til Daily Telegraph.

— Becks kommentar er ignorant, feil og ekstremt sårende, legger han til.

Fascist og svin

Valgforskeren Frank Aarebrot, selv medlem av Arbeiderpartiet, blir ifølge Dagbladet opprørt når han får høre om kommentaren.

— Han er en fascist. Bare en fascist vil si noe sånt. Mannen er et svin, sier han om den kjente og i konservative kretser, innflytelsesrike kommentatoren.

— Beck er en vulgær propagandist som prøver å overgå Joseph Goebbels, sier han videre og legger til at uttalelsene er et skremmende eksempel på hvordan amerikanske velgere blir villedet av utsagn de tror er objektive.

Beck, som er så ekstrem at han ble tvunget ut av det allerede svært konservative Fox News, er i de siste årene blitt en av de mer splittende personligheter i amerikansk politikk.

Tvunget til å beklage

I fjor måtte han beklage at han kalte president Obama en rasist som hatet hvite mennesker og hvit kultur, og senere for å ha gjort narr av Obamas datter Malia.

I februar måtte han beklage overfor reformretningen innenfor jødedommen etter at han sammenlignet dem med radikalisert islam.

Men han nektet å be om unnskyldning etter at han lot som han spydde på direkte-TV etter en kampanje for bevissthet om brystkreft, der senator John McCains datter Meghan opptrådte naken.

Beck sa at hun burde kle seg i burka og at hun ikke var tiltrekkende. Senator McCain har selv overlevd kreft.

Egne analyser

I radiokommentaren om Utøya gjorde han det klart at han mener det ikke er noen forskjell mellom Breivik og dem som sto bak 11. september, og at Breivik er like ille som Osama bin Laden.

På den annen side ga han i det store og hele støtte til Geert Wilders' syn at Europa er i ferd med å kveles av islam.

Han brakte også til torgs sin egen analyse av forskjellen mellom venstre-høyre-aksen i Europa og USA.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Ifølge Beck er ytre venstre i USA tilhenger av en stor stat, mens ytre høyre vil ha minst mulig stat. I Europa derimot står både ytre venstre, altså kommunismen, og ytre høyre, altså fascismen eller nazistene, for en stor stat, og alle andre er variasjoner av disse teoriene.Og Breivik, sier han, representerer nettopp høyresiden som vil ha stor stat.

— Denne galningen gjorde det fascister gjør og iverksatte en terrorhandling for å kjempe for en stor stat, sa han.

Lager selv leir

Trass i at Beck sier seg overrasket over politiske bevegelser som arrangerer leirer for ungdom, har hans 9/11-prosjekt som tar sikte på å «gjenskape ånden i USA dagen etter at USA ble angrepet», gjort nettopp det.

De som arrangerer de såkalte Vacation Liberty Schools -- ferieskoler om frihet - i flere delstater, sier til Daily Telegraph at barn helt ned til åtte år gamle lærer et Tea Party-støttet pensum om religion, økonomi og politiske prinsipper.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han at de lå drept i garasjen.

Nektet straffskyld da Kolltveit-drapssaken startet.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Kamelen dømt på alle punkter

  2. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  3. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

  4. Fryktar lokalt smitteutbrot i Øygarden: – Vi er i en skjør situasjon no

  5. Farevarsel for kraftige vindkast på Vestlandet

  6. Busselskap får skryt for å ha fulgt koronarådene