Ifølge avisens kilder skjedde dette mens Storm sto på lønningslisten til det danske sikkerhetspolitiet (PET) fra 2006 til 2011.

Storm forsøkte å lokke danske muslimer til voldsbruk gjennom samtaler i en omstridt moské i Odense, samt i muslimske kretser i Aarhus og København.

Det forteller Kamran Shah, som er religiøs rådgiver i Det Islamiske Trossamfund i Danmark og som har kjent Storm siden 1999 og undervist ham i islam.

Et sjokk

— Det er ingen tvil om at han forsøkte å fremme en radikal forståelse hos noen av våre unge, sier han til Politiken.

— Etter å ha sett hvordan han aktivt forsøkte å endre dem i mer radikal retning, var det et sjokk for oss å i ettertid oppdage at han samtidig var agent for PET, sier Shah.

Ifølge ham forsøkte Storm blant annet å få trossamfunnet til å sende penger til et kontroversielt universitet i Jemen.

Klart ulovlig

Jørn Vestergaard, som er professor i strafferett ved Københavns Universitet, reagerer sterkt på opplysningene om Morten Storms virksomhet.

— Agenter skal ikke foreta seg ting som øker muligheten for, eller omfanget av forbrytelser. Dette gjelder også for PET. Det vil helt klart være ulovlig å tilskynde til forbrytelser, sier Vestergaard.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over Storms virksomhet.

— Dersom han har tatt et initiativ og er gått over streken, er dette uvanlig for en sivil agent. Det er jo PETs oppgave å holde øye med hvilken aktiviteter han bedriver, sier han.

Skiftet side

Morten Storm tilhørte tidligere et kriminelt motorsykkelmiljø i Danmark, men konverterte til islam på 1990-tallet.

Han knyttet i årene som fulgte nære kontakter innen ytterliggående islamistmiljøer i og utenfor Danmark og kom blant annet tett på al-Qaidas nestleder Anwar al-Awlaki.

I 2006 byttet han side og ble i hemmelighet agent for PET, og i helgen hevdet han i et intervju å ha bistått amerikansk etterretning med å finne og drepe al-Qaida-lederen i Jemen.

PET nekter for å ha bidratt i forbindelse med den amerikanske operasjonen som førte til drapet på Awlaki i Jemen i september i fjor.