Svensk-syriske Yasir Al-Sayed Issa sier til Expressen at han ikke vet konkret hvem som bortførte journalistene Magnus Falkehed (44) og Niclas Hammarström (45) lørdag.

Men han forteller at han har gode kontakter i området og at han har fått opplyst at bilen som svenskene satt i, stanset et sted på veien mellom byen Yabrud og grensen til Libanon. Falkehed og Hammarström ble så ført bort mot sin vilje.

— Det er sterk mistanke om at det dreier seg om en mindre, lovløs kriminell gruppe som er aktiv i området. De skal ha bortført minst ett vestlig journalistteam tidligere, sier han.

Yasir Al-Sayed Issa bor i Stockholm, der han jobber for organisasjonen Syrian Revolution Coordinators Union, som støtter den syriske opposisjonen.

Norsk venn

Tidligere NRK-medarbeider Erik Aasheim er venn og tidligere kollega av Magnus Falkehed og har reist til Libanon for å hjelpe til med å få frigitt de to svenskene.

— Jeg har jobbet tett sammen med Magnus i åtte år i Paris, vi har vært på mange reportasjeturer sammen. Jeg kjenner ham som en som alltid er godt forberedt og aldri tar sjanser. Han er ingen risikosøkende person, sier Aasheim til NTB.

Aasheim, som nå jobber som kommunikasjonsrådgiver i Miljøverndepartementet, understreker at han er i Beirut som privatperson. Han håper at norske myndigheter kan bidra til å få satt de to svenskene fri.

— Magnus og Niclas er de første skandinavene som er tatt i Syria. Norge har et stort nettverk i Midtøsten og har en del andre kontakter enn hva svenskene har, sier Aasheim.

Erfarne pressefolk

Frilansjournalisten Magnus Falkehed og Expressen-fotograf Niclas Hammarström er begge svært erfarne pressefolk. Falkehed har i mange år hatt base i Paris, der han jobber for blant annet Dagens Nyheter, mens Hammarström nylig fikk prisen «årets journalist» i Sverige for en stor fotoserie fra nettopp Syria.

De var i bilen sammen med sin kvinnelige syriske kontakt og hennes mann, som var sjåføren. Kidnapperne tok med seg Falkehed og Hammarström, men lot de to syrerne gå fri.

Issa forteller at han tok kontakt med sine kilder i Syria da han fikk høre om bortføringen. Han har blant annet snakket med en aktivistgruppe som skal ha hatt kontakt med de to svenskene like før de dro til Syria.

— Magnus og Niclas kontaktet gruppen som jeg har snakket med, men de frarådet dem å reise inn. I stedet kom de i kontakt med en kvinne som stilte opp for dem, forteller Issa.

Lagt lokk på saken

Ingen grupper har så langt tatt på seg ansvaret for bortføringen. Det er ikke kjent om kidnapperne har krevd løsepenger eller kommet med andre krav.

Svenske myndigheter har lagt lokk på saken og ønsker ikke å si noe om hvordan de jobber med saken.

— For det første så tar vi denne type saker med det aller største alvor. For det andre vet dere at vi, når det pågår, ikke kan si så mye om hva vi vet eller ikke vet, hva vi gjør eller ikke gjør, sa utenriksminister Carl Bildt til nyhetsbyrået TT tirsdag.

Også Erik Aasheim er bekymret over at det har kommet altfor mye informasjon ut i mediene.

— Vi er svært kritiske til at navnene på de to ble offentliggjort så fort. Alle med kjennskap til denne type situasjoner vet at det vanskeliggjør sakene når så mange detaljer blir kjent, sier han.