Det er fremdeles stor uenighet i atomforhandlingene med Iran, ifølge USAs utenriksminister John Kerry. Partene begynner å miste troen på en løsning innen fristen mandag.

Det har vært lite fremgang av betydning, og muligheten for å få på plass en avtale innen mandag er veldig liten, sier en europeisk kilde som følger forhandlingene i Wien tett.

— Iranerne må bevege seg betraktelig for at det skal bli noen enighet, sa den ikke navngitte kilden til journalister i den østerrikske hovedstaden lørdag.

— Målet er å komme fram til en detaljert avtale. Det er fysisk umulig å komme i havn med alt innen den tid, sier kilden videre.

I stedet nevnes nå at partene i løpet av søndagen kan komme til å diskutere en mulig forlengelse av fristen.

Åpent utfall

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sluttet seg til samtalene lørdag. Han er ikke sikker på omIran og stormaktene vil klare å komme fram til en avtale i Wien.

— HvisIraner klar til å gripe denne sjansen, så vil noe skje. Men akkurat nå er det et åpent spørsmål.

Uenigheten til tross, partene er nærmere enn noen gang før, ifølge Steinmeier.

— Etter et tiår med samtaler, har vi nå kommet fram til sannhetens øyeblikk i Wien, sier den tyske utenriksministeren.

Stor avstand

— Vi jobber hardt, og vi håper at det går forsiktig fremover. Men det er fremdeles stor avstand, på noen punkter betydelig avstand, og vi jobber for å nærme oss hverandre, sa USAs utenriksminister John Kerry lørdag.

Han ønsket ikke å si noe om hvilke punkter det er uenighet om så lenge forhandlingene fremdeles pågår.

Kerry møter sin iranske motpart Mohammad Javad Zarif igjen lørdag kveld. De to valgte fredag å forlenge oppholdet i den østerrikske hovedstaden for å forsøke å komme til enighet innen fristen partene selv har satt, som er mandag.

Mange runder

Iran og den såkalte 5+1-gruppen – USA, Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Kina – har forhandlet i flere år, og i november i fjor kom partene fram til en midlertidig avtale.

Målet med forhandlingene er en avtale som legger begrensninger på detiranske atomprogrammet – samtidig som de internasjonale sanksjonene mot landet oppheves. Vestlige land frykter atIranønsker å utvikle atomvåpen, noe iranske myndigheter har avvist gjentatte ganger.