Det holdes nyvalg i Sverige 22. mars, opplyser statsminister Stefan Löfven, som ikke ville trekke seg etter budsjettnederlaget i Riksdagen.

Löfven opplyste på en pressekonferanse onsdag at han 29. desember kommer til å skrive ut nyvalg, som skal holdes 22. mars neste år.

Går hardt ut

Bakgrunnen er at regjeringens budsjettforslag ble nedstemt i Riksdagen tidligere på dagen.

— Vi har en ny politisk situasjon i Sverige. Det er ikke som før valget. Det er et nytt politisk landskap, sier statsministeren.

Han går hardt ut mot de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna, som han mener har tvunget fram en politisk krise i landet.

— Jeg har hele tida tatt ansvar, og jeg vil fortsette å ta ansvar for vårt land. Men jeg vil ikke stilltiende akseptere det som nå skjer på høyresiden.

— På den ene siden fire borgerlige partier som ikke står ved sitt løfte om å la den største blokken få regjere, og på den andre siden at Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse i svensk politikk, sier Löfven.

- Vi har 87 prosent

Sverigedemokraterna har bare 13 prosent av stemmene bak seg, understreker han.

— Vi andre har 87 prosent.

— Nå har vi fått en situasjon der de fire borgerlige sier at de kan tenke seg å regjere sammen med Sverigedemokraterna. Det var ikke det løftet de ga til sine velgere. Og Sverigedemokraterna har tidligere ikke vært i nærheten av å si at de vil felle enhver regjering som ikke gjør som de sier, hevder Löfven.

— Jeg vil ikke akseptere at Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse og diktere vilkårene i svensk politikk. Det er utelukket, sier han.

Lövfen nedstemt

Et flertall av de folkevalgte i Riksdagen, 182 representanter, stemte for Alliansens budsjettforslag mens 153 stemte for regjeringens budsjettforlag under avstemningen onsdag ettermiddag.

At voteringen ente slik, var ventet etter at Sverigedemokraterna tirsdag kunngjorde at de ville stemme mot den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

— Sverigedemokratene har gjort alvor av truslene om å felle regjeringen. Det er en svært alvorlig situasjon, sier SVTs kommentator.

STOCKHOLM: Statsminister Stefan Löfven holdt pressekonferanse og utlyste nyvalg etter onsdagens budsjettvotering.
NTB SCANPIX