Folk som befinner seg i nærheten, kunne høre to skudd og en eksplosjon ved 2-tiden. Hvem som skjøt og utløste sprengladningen, er ikke kjent, og det er foreløpig ingen tegn til at politiet har forsøkt å storme leiligheten.

Noen timer tidligere kom det motstridende meldinger om hva som foregikk ved boligen hvor Merah har forskanset seg. Tre eksplosjoner ble utløst sent onsdag kveld, og Toulouse' viseborgermester Jean-Pierre Havrin hevdet at politiet hadde gått til aksjon mot 23-åringen.

Dette ble etter hvert avvist av det franske innenriksdepartementet, som likevel bekreftet at politiet hadde sprengt hull i en vegg og ødelagt hoveddøren inn i bygningen.

— Det ble gjort for å skremme den væpnede mannen, som ser ut til å ha forandret mening og ikke ønsker å overgi seg, forklarte departementets talsmann Pierre-Henry Brandet.

Maskinpistol

Merah har vært omringet i leiligheten i over et døgn, og det har pågått forhandlinger store deler av tiden. 23-åringen skal ha skrytt av å tilhøre al-Qaida og beklaget at han ikke rakk å drepe flere mennesker.

Beleiringen begynte natt til onsdag, da 23-åringen angivelig skjøt gjennom en dør mot politifolk som forsøkte å ta seg inn. To av dem fikk lettere skader. Det antas at den terrormistenkte har en Kalasjnikov-rifle, en maskinpistol og flere andre våpen i boligen.

— Det vi ønsker, er å ta ham i live, slik at vi kan stille ham for retten, få vite hvilke motiver han har og finne ut hvem som var hans medsammensvorne - dersom det da var noen, sier forsvarsminister Gerard Longuet til fransk TV.

Forskanset seg

Gatene utenfor den fem etasjer høye bygningen hvor 23-åringen nekter å overgi seg, er sperret av. Om lag 300 politifolk befant seg i området onsdag.

Merah skal ha innrømmet drapene på tre barn og en rabbiner ved en jødisk skole mandag, i tillegg til drapene på tre soldater i forrige uke.

Den terrormistenkte 23-åringen hevder selv å ha operert på ordre fra terrornettverket al-Qaida, som skal ha gitt ham opplæring i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Ifølge Frankrikes innenriksminister Claude Gueant har 23-åringen vært del av en gruppe på rundt 15 tilhengere av en ytterliggående islamistisk salafist-ideologi i Toulouse. Han er blitt overvåket i flere år, men etterretningsfolkene skal ikke ha sett tegn til at han forberedte terrorhandlinger.

- Planla flere drap

Merah, som er fransk statsborger med algerisk bakgrunn, har angivelig filmet drapene han innrømmer å ha begått. Ifølge statsadvokat François Molins, som leder etterforskningen av saken, hadde 23-åringen plukket ut to politifolk og en soldat som sine neste ofre før han ble avslørt.Motivet for ugjerningene skal ha vært et ønske om å hevne drepte palestinske barn og å straffe Frankrike for deltakelse i militæroperasjonen i Afghanistan.

— Han sier at han har handlet alene. Han har ikke noe ønske om å bli martyr. Han foretrekker å drepe og forbli i live, sa Molins onsdag. (©NTB)

TERRORMISTENKT: Mohamed Merah.
REUTERS