Obama skal i løpet av sitt besøk i Stockholm i tillegg til Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt møte de andre nordiske regjeringssjefene, deriblant Jens Stoltenberg (Ap).

Fra flyplassen går turen direkte til Grand Hotell, hvor Obama skal bo. Deretter drar han til regjeringskvartalet Rosenbad, hvor pressefolk og politi har tatt oppstilling. En håndfull skuelystne er også på plass, men det blir neppe mye de får se av den amerikanske presidenten. Først på programmet står et møte mellom Obama og statsminister Reinfeldt.

ØNSKET VELKOMMEN Her blir president Barack Obama tatt imot av ambassadør Mark Brzezinski og hans kone Natalia Brzezinski.
AP

Alle i sentrum av Stockholm har fått totalt parkeringsforbud mens Obama er i byen, men ikke alle hadde fått det med seg. Ifølge lokale medier ble et par hundre bilder derfor tauet bort før presidenten ankom.

Uenige om Syria

Både klimaendringer og forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og EU står på agendaen for Obama og de nordiske statslederne. Men viktigst blir trolig borgerkrigen i Syria, hvor regimet anklages for å ha brukt kjemiske våpen.

Obama ønsker å gjennomføre et militært angrep på Syria som en reaksjon på det antatte gassangrepet. Men han har lovet å rådføre seg med Kongressen, og både Obama og andre medlemmer av hans regjering har jobbet intenst de siste dagene for å overbevise kongressmedlemmene om å støtte et angrep.

Flertallet av de nordiske lederne som Obama møter i Stockholm, er skeptiske til de amerikanske planene om å angripe Syria uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

— Sverige synes i likhet med mange andre land at man skal følge FN-sporet, sa Reinfeldt nylig til svensk TV.

Statsministeren gjorde det klart at han har vanskelig for å se hva man kan vinne på et militært angrep.

Appell til Sikkerhetsrådet

Danmarks statsminister gir imidlertid klar støtte til Obamas angrepsplaner.

— Vi har en direkte plikt til å gripe inn eller støtte et angrep, sier Helle Thorning-Schmidt til avisa Jyllands-Posten.

Alle de nordiske og baltiske landene har sluttet opp om en appell til FNs sikkerhetsråd hvor rådet oppfordres til å fordømme det antatte gassangrepet i Syria.

— Vi er både bekymret for at Sikkerhetsrådet ikke skal gjøre jobben sin, og for at noen kan gå på siden av Rådet og handle på egen hånd, sa Norges utenriksminister Espen Barth Eide tirsdag til NTB.

Håpet er at også vetomakten Russland vil stille seg bak en fordømmelse i Sikkerhetsrådet, men så langt har ikke russerne latt seg overbevise.

Sikkerhetsvakter

Det er omfattende sikkerhetstiltak rundt Obamas besøk i Stockholm, og rundt 2.000 politifolk passer på presidenten. I tillegg har han med seg egne væpnede vakter fra Secret Service.

Det er ventet betydelige trafikkproblemer siden mange gater er sperret i Stockholm. Folk oppfordres til ikke å kjøre bil i sentrum onsdag dersom det ikke er helt nødvendig. Onsdag morgen så det ut til at folk hadde lyttet til oppfordringen, for gatene var nokså stille.

Etter møtet i den svenske hovedstaden drar Obama videre til Russland hvor han skal delta på G20-møtet i St. Petersburg. (©NTB)Sveriges utenriksminister Carl Bildt er på Arlanda for å ta imot president Obama.

LANDET: President Barack Obama har landet med presidentflyet Air Force One på Arlanda utenfor Stockholm.
SCANPIX SWEDEN