- Kim Jong-ils svoger styrer landet

Nord-Koreas sikkerhetssjef Jang Song-taek er den reelle lederen av landet nå, tror to Nord-Korea-eksperter.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Det er de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick, korrespondent for den amerikanske storavisen Los Angeles Times, til NTB på telefon fra Kina.

Også den svenske eksperten Ingolf Kiesow peker på Jang Song-taek som den som trolig styrer landet i en overgangsperiode.

— Jang sitter på begge sikkerhetsstoler som ansvarlig for partiets sikkerhet og dermed også sjef for regjeringens sikkerhetsapparat, påpeker han overfor NTB.

Kiesow har i to perioder vært Sveriges chargé d'affaires i Nord-Korea og har besøkt landet fem ganger de siste ti årene. Demick ga tidligere i år ut boka «Mørkets rike, en reportasje fra Nord-Korea» som har høstet rosende kommentarer overalt der den er kommet ut. I mange år var hun avisas korrespondent i Sør-Korea og besøkte også Nord-Korea.

Gift med søsteren

Jang Song-taek er gift med avdøde Kim Jong-ils søster og er onkel til den utpekte etterfølgeren Kim Jong-un, som antas å være i slutten av 20-årene.

I juni 2010 ble han forfremmet til viseformann i Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon, det mektigste styringsorganet i landet der de militære i henhold til offisiell politikk er den fremste sosiale gruppen.

Den sørkoreanske nettavisen Chosunilbo siterte anonyme nordkoreanske kilder som sa at forfremmelsen, sammen med andre interne omplasseringer, skulle styrke den unge arvtakeren Kim Jong-uns stilling.

Ustabilt

— Situasjonen i Nord-Korea nå er definitivt ikke stabil, sier Demick.

— Men det betyr ikke at landet er på randen av kollaps. Men Kim Jong-un overtar ikke ledelsen av landet slik faren gjorde. Kim Jong-il hadde sittet i forberedende stillinger i 20 år. Det gjorde ham i stand til å videreføre regimet slik han har gjort. Kim Jong-un har levd et meget avskjermet liv og er mindre voksen enn en amerikansk eller norsk 28-åring, sier Demick.

— Situasjonen i Nord-Korea er vanskelig, fortsetter Kiesow.

— Matmangelen i landet har redusert Kim-familiens innflytelse. Provinsene er begynt å opptre mer selvstendig, og matmangelen er et konstant problem. Jeg tror de vil mangle såkorn til våren, og den planlagte, offisielle feiringen av Nord-Korea som «en velstående nasjon» tror jeg blir avlyst. Den vil framstå som en karikatur, og befolkningen skjønner det, tilføyer han.

Offiserskorpset

Kiesow opplyser at det ble gjort over 100 endringer blant landets øverste offiserer foran kongressen i landets kommunistparti i fjor.

— Det tyder på at Kim-familien har vært urolig for de militære, sier han.

Han påpeker også at generalen som var Nord-Koreas forsvarssjef ble degradert etter skytingen mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong i november i fjor, men seinere igjen er blitt forfremmet til viseforsvarssjef.

På grunn av alle problemene med å etablere en ny ledelse mener Kiesow at Nord-Korea neppe vil kunne gjennomføre noen seriøse forhandlinger internasjonalt om viktige temaer i nær framtid.

Kina

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

De to ekspertene vurderer Kinas muligheter forskjellig.— Nei, jeg tror ikke Kina har noen innflytelse på situasjonen i Nord-Korea, sier Demick.

Kiesow mener derimot kineserne kan ha innflytelse fordi de sitter på kornreserver, har en viss kontroll med gruveindustrien etter å ha kjøpt deler av Nord-Koreas jernmalmgruver og har kjøpt seg havnerettigheter på Nord-Koreas østkyst.

— Men om deres innflytelse strekker seg inn i den indre maktkampen, er vanskeligere å si, tilføyer han. (©NTB)

DEN NYE STERKE MANNEN. Jang Song-taek .
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Tabber felte Brann – igjen. Se Ballspark etter kampen nå!

  2. Siri Økland er død. – Dei sterke tekstane har hjelpt mange.

  3. Bekk flommet over i Fana: – Har klart å lede vekk vannet

  4. I to år har han jobbet med de 25 maleriene. Nå er alt stjålet.

  5. «No startar kaoset»

  6. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg