— Jeg vet oddsene er mot meg, men det betyr ikke at man skifter mening, sa en standhaftig David Cameron til pressen i Brussel fredag.

— Det er feil person, fremholdt britenes statsminister som absolutt ikke vil ha Jean-Claude Juncker som ny kommisjonspresident.

Men da EUs 28 stats- og regjeringssjefer tok ta stilling til luxembourgerens kandidatur på fredagens toppmøte, ble det kun to nei-stemmer. Fra Cameron og ungarske Victor Orban.

Nå kan kandidaturet gå til vedtak i EU-parlamentet i juli.

Høylytt

Cameron ser Juncker som for føderalistisk, og det passer dårlig når britene krever EU-reform og ønsker å hente mer makt hjem til London fra Brussel.

Han har også store problemer med prosessen som nå får Juncker valgt til den mektige rollen som president i EU-kommisjonen.

Svenske Fredrik Reinfeldt sier han deler Camerons bekymring for prosessen. Han fulgte likevel flertallets innstilling.

— Det har aldri handlet om navn for meg, understreker Reinfeldt i et forsøk på ikke å gjøre motsetningene innen EU altfor personfokuserte.

Omstridt prosess

Juncker blir nominert fordi han er toppkandidat i den konservative blokken EPP.

De konservative ble størst i EU-valget, og dermed har de folkevalgte i EU-parlamentet krevd at han skulle bli nominert.

Tidligere har stats- og regjeringssjefene stått fritt til å velge sin kandidat, men denne gangen har ingen andre blitt vurdert for alvor.

Heller ikke tyske Angela Merkel skal ha vært glad for den nye prosessen, men hun ga likevel EPP-kollega Juncker sin støtte.

Motstand

— Juncker blir ny kommisjonssjef selv om ingen ønsker ham, konkluderer tidsskriftet The Economist i en heller krass kommentar.

Den tidligere statsministeren i Luxembourg har gått under tilnavnet Mr. Euro og ledet gruppen av euroland mens krisen herjet som verst. Han regnes som en politisk ringrev og god avtalebygger, men er også blitt kritisert for en lukket lederstil.

Han er kjent for sleivete kommentarer, røyker tett og har måttet offentlig avkrefte rykter om at han har et alkoholproblem.

I britisk presse er han blitt kalt «Europas farligste mann» og karikert som føderalisten som ønsker makten samlet i Brussel.

Flere poster

Cameron skal ha foretrukket en mer reformvennlig politiker utenfor eurosamarbeidet, og dermed har Danmarks Helle Thorning-Schmidt blitt nevnt flere ganger.

Men det er flere poster i EU som skal besettes, og dansken kan bli et aktuelt navn når ny EU-president skal på plass etter Herman Van Rompuy. Da har ikke EU-parlamentet noe det skulle sagt.

Det er ventet et nytt toppmøte rundt 17. juli for å avgjøre spørsmålet om ny EU-president og også ny utenrikssjef etter Catherine Ashton.

Nederlag

Camerons nederlag vil ikke falle i god jord blant allerede EU-kritiske briter. Han har advart EU-lederne om at det kan presse britene mot en utmelding.

Men de 28 stats- og regjeringssjefene understreker at Storbritannias plass fortsatt er i EU.

— Jeg mener Storbritannia trenger Europa, men Europa trenger også britene, sier Thorning-Schmidt og sier det nå er på tide å samles igjen.

— Vi må bygge noen bruer, sier finske Alexander Stubb.