Det opplyser Vladimir Markin, en talsmann for etterforskerne, til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

«Hooliganisme»

Den nye siktelsen lyder på hooliganisme, som etter russisk straffelov omfatter «all forsettlig oppførsel som forstyrrer den alminnelige orden og som uttrykker eksplisitt respektløshet mot samfunnet».

De 30 ble pågrepet da russiske styrker bordet Greenpeace-skipet Arctic Sunrise i forbindelse med en aksjon mot en russisk oljerigg i september.

Aktivistene kommer fra 19 forskjellige land, deriblant Danmark, Sverige og Finland. De risikerte opptil 15 års fengsel hvis de skulle bli kjent skyldig etter en tiltale for sjørøveri.

Ikke bekreftet

Til NTB opplyser leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge at han så langt ikke har fått bekreftet opplysningene, eller at advokatene til de siktede er informert om de nye siktelsene.

— Hvis det er tilfelle, er det i den retning vi ønsker at saken skal gå. Det har vært åpenbart hele tiden at det ikke har vært grunnlag for anklager om piratvirksomhet. De har brukt det som begrunnelse for varetekten, som har vært plagsom og ubehagelig for våre venner og kolleger, sier Gulowsen.

Vil ta konsekvensene

Nå bør aktivistene slippes fri fra varetekt raskest mulig, mener han.

— De har brutt sikkerhetssonen ved en oljeplattform. Det er det eneste som har skjedd, og vi skal ta konsekvensene. Etter norsk rett kan det være en siktelse for opphold på ulovlig sted, og det har strafferammer som ikke tilsvarer piratvirksomhet, sier Gulowsen.

— Jeg håper russerne innser at de er tjent med å få denne saken ut av rettssystemet så raskt som mulig, legger han til.