- Folk som tenkte på å kjøpe våpen vil gjøre det nå

I kjølvannet av skolemassakren i Newtown kan det bli rekordsalg av våpen i USA.

ØKT SALG: En kunde ser på våpen hos en våpenforhandler i Arixona. Med utsiktene til nye våpenlover har mange lokale våpenforretninger hatt en økning i salget de siste dagene.
  • Vibeke Buan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Hos våpenforhandleren Village Gun Store i Whitefield, New Hampshire, ringer telefonen nesten ustanselig.

Seks personer kikker på riflene som står på rad og rekke, og på pistolene som er satt opp i et glasskap i butikken — den største i sitt slag i 80 mils omkrets, skriver aftenposten.no

- Jeg har flere rifler og pistoler på min ønskeliste, sier våpensamleren Thomas Roads (25) til Reuters. Han har fra før henholdsvis syv og tre av de nevnte våpnene.

Etterspørselen etter våpen har en tendens til å øke etter en stor skyteepisode, ifølge en analyse Reuters har gjort.

Frykter for sikkerheten

Nyhetsbyrået har gått gjennom data om bakgrunnssjekker av mulige våpenkjøpere de siste 13 år. Slike data blir sett på som en pålitelig indikasjon på om våpensalget øker.

Våpenforhandlere sier at etter slike skyteepisoder frykter noen kunder for sin sikkerhet, mens andre er bekymret for om hendelsene vil føre til nye restriksjoner på hvem som kan eie våpen.

Tall for de første ukene i desember er ikke tilgjengelig ennå.

Men tilbakemeldinger fra et titall våpenbutikker over hele USA tyder på en lignende reaksjon etter massakren på Sandy Hook barneskole i Newtown 14. desember, da 20 barn og seks voksne ble drept.

Rekordsalg

I våpenforretninger over hele landet sier forhandlere at etterspørselen har vært høy etter Newtown-skytingen. Blant dem er våpeforhandleren i San Antonio i Texas.

- Gårsdagen var den største dagen jeg har opplevd i min tid i våpenindustrien, og jeg har vært i denne industrien i 20 år, sier Jerry McCall, som eier to våpenforretninger, til Reuters.

Også andre rapporterer om salgsrekorder:

— De kjøper raskere enn vi får varer inn. Denne forferdelige tragedien skremmer hele landet. Folk som tenkte på å kjøpe våpen vil gjøre det nå, sier Larry Hyatt i Nord-Carolina. Han har vært i bransjen siden 1959, og har hatt aldri solgt så mange våpen som denne uken.

Våpensalget har økt raskt de siste årene, i takt med at det har blitt lempet på restriksjonene både nasjonalt og i de ulike statene, og markedsføring av våpenforhandlere har appellert til en bredere gruppe kunder.

19 prosent økning

Dette reflekteres i det økte antallet bakgrunnssjekker som er loggført i det nasjonale kontrollsystemet for å sjekke om personer har en kriminell bakgrunn; NICS. I november i år ble det utført et rekordhøyt antall slike undersøkelser.

Bakgrunnssjekker er nødvendige for personer skal som kjøpe våpen fra lisensierte forhandlere. De faktiske tallene for våpensalg er det vanskeligere å spore.

Reuters har undersøkt antallet bakgrunnssjekker samme måned og den påfølgende måneden etter 15 store skyteepisoder etter 1999, der minst 5 personer ble drept og hvor hendelsen ble omtalt i media over en periode på flere dager.

Analysen konkluderte med at i samme måned og måneden etter at slike skyteepisoder skjedde, ble det utført i gjennomsnitt 19 prosent flere slike bakgrunnssjekker enn i andre måneder.

Mer sosialt akseptert

Kriminologer sier til nyhetsbyrået at disse funnene samsvarer med deres erfaringer av hvorvidt slike hendelser kan utløse flere våpenkjøp.

- Folk blir bekymret for at samfunnet blir mer voldelig etter slike mye omtalte skytehendelser. Som svar på dette går de til innkjøp av våpen, sier professor Richard Rosenfeld ved universitetet i Missouri-St. Louis

At økningen i våpensalget skjer på et tidspunkt da flere snakker om å innføre restriksjoner på mulighetene til å eie våpen, illustrerer de dype ideologiske skillelinjene i USA.

Retten til å ha våpen er innlemmet i grunnloven, samtidig som landet har noen av de høyeste forekomstene av våpenrelatert vold blant verdens i-land.

Før Newtown-massakren uttalte eksperter på våpenindustrien at det å eie våpen har blitt mer sosialt akseptert, spesielt blant grupper som tradisjonelt ikke har kjøpt våpen. Spesielt kvinner har blitt en økende kundegruppe for våpenforhandlere.

Den årlige produksjonen av rifler og pistoler for det amerikanske markedet økte med nesten 40 prosent mellom 2002 og 2011, ifølge U.S. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.

Vil ha strengere regler

Hos våpenforhandleren i New Hampshire gir Thomas Roads uttrykk for at retorikken fra myndighetene i Washington setter fart i hans avgjørelser om våpenkjøp.

President Barack Obama, New Yorks borgermester Michael Bloomberg og andre politikere har tatt til orde for strengere regler for hvem som kan eie våpen. Tidligere denne uken møtte Obama visepresident Joe Biden og tre medlemmer av regjeringen for å diskutere tiltak etter skytingen i Newtown.

Obama har uttalt at USA må gjøre mer for å beskytte barn, og han lovet å gjøre alt i sin makt for å forsøke å hindre nye massakrer. Men foreløpig har ikke Det hvite hus lag fram noen strategi. Flere demokratiske senatorer har tatt til orde for å gjeninnføre et forbud mot automatvåpen.

Samtidig tar National Rifle Association til orde for at bevæpnede vakter på skolene er løsningen for å få slutt på skytemassakrene.

- Det eneste som stopper en «bad guy» med en pistol er en «good guy» med pistol, sa Wayne La Pierre, en av topplederne i organisasjonen, på en pressekonferanse fredag.

NRA har omtrent fire millioner medlemmer og regnes som en av de mektigste interesseorganisasjonene i USA.

Fjerner våpen fra hyllene

Etter skolemassakren på Sandy Hook valgte noen forhandlere i Connecticut å fjerne våpen av samme type som ble brukt i skoleskytingen fra butikkhyllene. Men de fleste andre våpenforretninger i landet sier de arbeider som normalt.

Kirurgen Kyle Hunt, far til to små barn og med hjemmeværende kone, sier at massakren på Sandy Hook-skolen, førte til at det ble viktigere med beskyttelse.

- Etter skytingen i Newtown har min kone og jeg definitivt tenkt på å skaffe henne et våpen, sier Hunt, som er ute for å kjøpe renseutstyr til jaktriflen sin.

— Man burde kunne ha et våpen for å beskytte seg selv.

Hva synes du om våpenlovgivningen i USA og Norge? Si din mening.

Publisert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trapper opp streiken ved flere skoler

  2. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

  3. E16 i Arna gjenåpnet

  4. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  5. – Spesielt når en ansatt får en slik trussel

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj