Blair ble latterliggjort da han tidligere i måneden hevdet at uroen i Irak ikke har noe med Vestens invasjon av landet i 2003 å gjøre.

Nå anklages han også for å fare med usannheter når det gjelder Syria, etter at han i forrige uke hevdet at han først fikk kjennskap til landets kjemiske våpenprogram etter at regimet tok slike våpen i bruk i 2012.

Ble orientert løpende

Tidligere nestsjef for Storbritannias militære etterretningstjeneste, John Morrison, avviser dette og skriver i et brev til The Observer at samtlige britiske statsministre ble holdt løpende orientert om Assad-regimets kjemiske våpen fra begynnelsen av 1990-tallet og utover. Blair var statsminister fra 1997 til 2007.

Han må ha hatt kjennskap til Syrias kjemiske våpen, for britisk etterretning orienterte ham om dette, skriver Morrison.

— Spørsmålet var ikke om Assad hadde slike våpen, men om han kunne komme til å bruke dem, skriver den tidligere etterretningstoppen.

Syndrom?

Morrison kommenterer også Blairs forsvar for Irak-invasjonen, først og fremst påstanden om at man invaderte landet av frykt for Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Slike våpen ble aldri funnet i Irak.

— Man kan undre seg over om Blair leste vurderingene vi forsynte ham med, om han forsøker å skrive om historien til sin egen fordel, eller om han lider av en eller annen form for falskt statsministerhukommelsessyndrom. Han bør uansett ikke slippe unna med disse usannhetene, mener Morrison.

Har tørnet helt

Londons borgermester Boris Johnson har også gått hardt ut mot Blair, etter den tidligere statsministerens påstand om at sunniopprøret mot dagens sjiadominerte regime i Bagdad ikke har noe som helst med invasjonen i 2003 å gjøre.

— Det har omsider tørnet helt for Blair, harselerte Johnson i sin faste spalte i avisen Daily Telegraph.

Viktigste årsak

Lord Prescott, som var visestatsminister under Blair, avviser også Blairs virkelighetsbeskrivelse.

— Jeg er ikke enig med Tony, og jeg var det ikke da, sa han til Sky News tidligere i uka.

Britenes ambassadør i Washington fra 1997 til 2003, Christopher Meyer, er også helt uenig med Blair.

— Beslutningen om å invadere Irak er kanskje var den viktigste årsaken til dagens uro, sier han.