Obama advarer palestinerne

President Barack Obama mener palestinernes plan om å be FN anerkjenne en palestinsk stat, er en distraksjon. Han advarer samtidig Israel mot å gjennomføre straffetiltak.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Dette spørsmålet kan bare løses dersom israelerne og palestinerne blir enige, sier Obama.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kommer etter alt å dømme til å be FN anerkjenne Palestina som sitt 194. medlemsland når Hovedforsamlingen trer sammen 20. september.

Dersom kravet om anerkjennelse også havner på Sikkerhetsrådets bord, har USA truet med å bruke vetoretten. Obama mener palestinernes strategi er feilslått og sier at den ikke vil lede til en levedyktig palestinsk stat.

— Det som skjer i New York kommer til å få mye pressedekning, men det kommer ikke til å endre det som skjer på bakken før israelerne og palestinerne setter seg ned sammen, sier Obama.

Den amerikanske presidenten bekrefter at USA vil sette ned foten dersom palestinerne bringer sitt krav om stat inn for Sikkerhetsrådet.

— I hovedforsamlingen har vi bare én stemme. Der er det helt klart mange land som vil støtte opp om palestinerne, avhengig av ordlyden i resolusjonen, sier han.

— Men det er noe helt annet å bringe saken inn for Sikkerhetsrådet. Dersom den havner der, kommer vi til å motsette oss dette på det sterkeste, sier Obama.

Den amerikanske presidenten advarer samtidig Israel mot å gjennomføre straffetiltak dersom palestinerne gjør alvor av trusselen om å be om FN-anerkjennelse.

— Det vil bare skade og ikke hjelpe Israel, sier Obama.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Israel vil bevare freden med Egypt

  2. Palestinerne og isralerne ønsker fred

  3. Finansminister: FN-avstemming truer Israel

KRITISK: President Barack Obama advarer palestinerne mot å søke anerkjennelse til egen stat i FN neste uke. Foto: REUTERS/SCANPIX