— Det russiske militæret har de siste dagene flyttet artillerienheter inn på ukrainsk territorium. De er bemannet av russisk personell, og er brukt til å skyte på ukrainske styrker, uttalte en NATO-talsmann til New York Times på fredag.

Kraftig styrkeoppbygging

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa senere samme dag at NATO er vitne til en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker i nærheten av Ukraina, og sa at stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og artilleri er blitt fraktet inn i Øst-Ukraina.

NATO har tidligere mottatt rapporter om at russiske styrker er gått inn i landet, men dette er første gang forsvarsalliansen uttaler at den har bevis.

Meldingen kommer samtidig som Russland har sendt en lastebilkolonne inn i Ukraina uten landets godkjennelse, og innebærer en vesentlig forverring i relasjonen mellom Russland og Vesten.

Krever tilbaketrekning

— Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sier Pentagon-talsmann John Kirby.

Russland sier kolonnen bare inneholder nødhjelp. I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel beskyldte Russlands president Vladimir Putin myndighetene i Kiev for å ha trukket ut tiden, og sa at kolonnen hadde blitt kjørt over grensen fordi «videre forsinkelser hadde vært uakseptable».

Fogh Rasmussen stiller spørsmål ved hvorvidt den virkelige hensikten med kolonnen er å gi hjelp til sivile eller om det er å forsyne separatister med våpen.

Sitter i krisemøte

På grunn av lastebilkolonnen har FNs sikkerhetsråd sittet i krisemøte siden klokken 21 norsk tid.

Regjeringen i Ukraina reagerer imidlertid kraftig på at lastebilene fredag tok seg inn i landet uten klarsignal, etter å ha ventet én uke ved grensen.

– Dette er et åpenbart brudd på folkeretten, sier Ukrainas president Petro Porosjenko, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ukrainas nasjonale sikkerhetssjef Valentyn Nalivajtsjenko går lenger og kaller grensekrenkelsen «en direkte russisk invasjon av Ukraina.