Arbeidet med å hogge branngater langs ytterkantene av skogbrannen fortsatte natt til torsdag. Utover dagen er det ventet høyere temperaturer og kraftigere vind, noe som igjen kan få flammene til å spre seg.

— I dag har det gått bra, men i morgen skal det blåse opp fra nordøst. Nå skal vi hogge en 1 mil lang branngate, sa brannmester Jan Landgren til avisa Aftonbladet onsdag.

Den verste skogbrannen i Skandinavia på 200 år har et omfang på 10 ganger 15 kilometer. Langs brannens ytterkant jobber brannfolk og frivillige fra hele Sverige med å holde flammene under kontroll.

Skogsmaskin og motorsag

Frivillige som har jobbet dager i strekk, fortsatte innsatsen gjennom natten. En 20 meter bred branngate skal beskytte bygda Prästtorp, hvor det er opprettet en sambandssentral for deler av mannskapene.

Først i arbeidsgjengene går en gruppe med motorsager som baner vei for en skogsmaskin. Deretter kommer det flere med motorsag, som også må sørge for å slukke flammer som blusser opp.

— Plutselig kan ilden slå opp foran deg, forteller Douglas Blomqvist (20).

Han kommer selv fra området og har vært med og bidratt som frivillig helt siden skogbrannen i Midt-Sverige brøt ut.

Vannbombing

Framgangen i slukningsarbeidet onsdag skyldtes delvis fire franske og italienske spesialfly som «bombet» skogbrannen med vann.

Hvert av flyene kan bunkre 6.000 liter vann i løpet av de tolv sekundene de sneier overflaten på Snyten, innsjøen de hentet vann fra.

Tett røyk gjorde at flyene ikke kom på vingene før på ettermiddagen. Da hadde 15 helikoptre - blant dem to norske - vært i sving store deler av dagen. Samtidig deltok over 150 brann- og redningsmannskaper på bakken.

- Mer oversiktlig

Svenske myndigheter har fått til dels skarp kritikk for sin informasjon om og samordning av innsatsen mot brannen de siste dagene.

Den norske observatøren Dag Botnen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mente imidlertid at arbeidet var inne i en god fase onsdag.

— Det er nå litt mer oversiktlig, og du merker på ledelsen at de er roligere enn de har vært tidligere, sa Botnen til NTB på telefon fra Ramnäs, omtrent en mil sør forbrannområdet.

Over 1.200 mennesker er blitt evakuert som følge av brannen. Tirsdag omkom en tømmerbilsjåfør som skulle hente trevirke i området, og politiet har satt i gang etterforskning av dødsfallet. (©NTB)